Deel Roermondse VVD stapt op en begint Liberale Partij

Een meerderheid van de Roermondse VVD-fractie stapt over naar een nieuw geformeerde lokale Liberale Partij. Dat heeft lijsttrekker en fractievoorzitter Dré Peters maandagavond bevestigd. Ook de in opspraak geraakte politicus Jos van Rey voegt zich bij de nieuwe fractie.

Jos van Rey (M) vandaag bij de besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond Beeld anp
Jos van Rey (M) vandaag bij de besloten ledenvergadering van de VVD in RoermondBeeld anp

Van de 11 VVD-raadsleden stapten er maandag 7 over naar de nieuwe Liberale Partij. Van de 25 kandidaten op de VVD-groslijst zijn er 15 overgegaan naar de nieuwe partij. Op deze manier kan volgens de fractie Van Rey toch aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen.

Aanleiding voor de afsplitsing is volgens de Liberale Partij een uitlating van premier Mark Rutte afgelopen vrijdag. Die zei dat mensen die door justitie van corruptie worden verdacht beter niet op een kieslijst kunnen staan. Justitie verdenkt Jos van Rey van ambtelijke corruptie. Maar dat schoot de meerderheid van de VVD Roermond in het verkeerde keelgat. Volgens Peters was de druppel die de emmer deed overlopen het feit dat VVD-partijvoorzitter Ben Korthals afgelopen zaterdag dreigde met ingrijpen.

Strijdbaar
'De landelijke VVD is gezien de recente uitspraken van diverse prominente leden blijkbaar tot een partij geworden die er niet voor terugdeinst op de stoel van het Openbaar Ministerie (OM) te gaan zitten en mensen ongefundeerd te veroordelen', stellen de opgestapte VVD'ers Dirk Franssen en Dré Peters namens de nieuwe partij. 'Aangezien deze handelwijze ver van het liberale gedachtegoed staat en niet bij een zichzelf respecterende partij hoort, rest de fractieleden niets anders dan met de op Roermondse leest geschoeide Liberale Partij het verschil te gaan maken.' Van Rey zelf toonde zich strijdbaar. 'Je kunt van niemand het grondrecht afnemen om op een kieslijst te gaan staan.' Hij blijft naar eigen zeggen wel lid van de landelijke VVD.

De VVD reageert via het partijbureau kort op de afsplitsing. 'Zoals eerder gezegd vindt het hoofdbestuur dat personen naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt zich moet onthouden van iedere politieke activiteit. Het hoofdbestuur vindt het dan ook verstandig dat de heer Van Rey niet op de VVD groslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staat.' Meer wil de partij niet kwijt.

Verre houden van kieslijsten
De kwestie kwam vrijdag in een stroomversnelling toen premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie in de rol van partijleider stapte. Over Van Rey zei Rutte: 'Als je bij een dergelijk onderzoek betrokken bent, kun je je beter verre houden van kieslijsten.' Ook partijprominent Melanie Schultz, minister van Infrastructruur en Milieu distantieerde zich vrijdag van de kandidatuur van Van Rey. Schultz: 'Ik zou het niet doen, op het moment dat je nog onder verdenking bent kun je beter zorgen dat je je niet aan een partij lieert.'

Uitspraken van partijvoorzitter Korthals leidden afgelopen week tot commotie omdat hij het werktempo van het Openbaar Ministerie in het onderzoek naar Van Rey bekritiseerde. Korthals stelde dat de duur van het onderzoek de VVD schade toebracht. Partijleider Rutte tikte het hoofdbestuur daarover vrijdag op de vingers: 'Het Openbaar Ministerie moet in volle rust en focus zijn werk kunnen doen. Het is aan mij en aan de minister van Veiligheid en Justitie om het OM daarin te verdedigen.' Ook VVD-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zei dat het Openbaar Ministerie gewoon 'zijn werk moet kunnen doen'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden