Deel Koersk-bemanning leefde nog na explosies

'Er zijn hier 23 mensen. De bemanning van het zesde, zevende en achtste compartiment zijn hier naar het negende gekomen....

Het briefje is gevonden op zijn lichaam door de bergers van de Koersk. Er zijn nog drie lichamen geborgen. Het maakt duidelijk dat niet alle 118 bemanningsleden op slag werden gedood toen twee krachtige explosies op 12 augustus het voorschip van de onderzeeër openreten en het vaartuig zonk.

Volgens opperbevelhebber admiraal Koerojedov werd het briefje in een jaszak van de 27-jarige zeeman gevonden. Hij gaf geen bijzonderheden over hoe het mogelijk was dat het briefje, na ruim twee maanden in het zeewater te hebben gelegen, nog leesbaar was.

De chefstaf van de Noordelijke Vloot, vice-admiraal Motsak, verklaarde dat de groep nog ruim een uur in het compartiment had gezeten voordat het vol water stroomde. Hij zei dat er nog meer tekst was. 'Het briefje is verder zeer persoonlijk van aard en zal worden overgedragen aan de familie'.

Kolesnikovs weduwe Olga zei op de tv zich voor te bereiden op de confrontatie met het lichaam van haar man. 'Ik wil hem zien, ik wil zijn brief lezen.'

De vice-admiraal verklaarde verder dat enkele zeelieden hadden geprobeerd uit het wrak van de Koersk te ontsnappen. Dit valt eveneens af te leiden uit het briefje van de verdronken Kolesnikov. 'Het zegt dat vermoedelijk twee of drie mensen via het ontsnappingsluik van het negende compartiment hebben geprobeerd te verlaten. Zoals we weten, is dat mislukt, misschien omdat de ruimte vol water stond', zei Motsak.

Toen Noorse duikers op 21 augustus erin slaagden datzelfde luik open te krijgen, bleek de ruimte erachter inderdaad volgestroomd. De pogingen om nog overlevende bemanningsleden te redden, werden kort daarop gestaakt.

Russische en Noorse duikers die van het speciale platform Regalia opereren, hebben woensdag drie stoffelijke overschotten weten te bergen en donderdag nog een. Duikers hebben op zeven plaatsen gaten in de vijf centimeter dikke stalen huid van de Koersk gemaakt. Ze maken daarbij gebruik van water vermengd met diamantgruis dat onder hoge druk tegen de scheepswand wordt gespoten.

Motsak zei dat de bergers na de vondst van het briefje overwegen eerst verder te zoeken bij compartiment negen. Het werk is echter noodgedwongen gestaakt vanwege het slechte weer in de Barentsz Zee. Volgens Motsak staat er een zware storm in het gebied.

De Russische vice-premier Klebanov heeft gisteren in een brief aan minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken het aanbod van Nederlandse bergingsexperts aanvaard om te onderzoeken hoe het wrak van de Koersk kan worden gelicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden