Deel kabinet naar Indonesië en Singapore voor vierdaagse handelsmissie

Minister-president Rutte vertrekt zondag voor een vierdaagse handelsmissie naar Indonesië en Singapore. In zijn kielzog reist een delegatie mee van 110 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Ook minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Schultz en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) reizen mee.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en premier Mark Rutte Beeld anp
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en premier Mark RutteBeeld anp

Belangrijk doel van de reis is het bestendigen van de handelsrelatie, maar ook om erachter te komen wat er is gebeurd met de Nederlandse oorlogsschepen uit 1942 die tot voor kort op de bodem van Javazee lagen. 'Indonesië ziet het belang van dit dossier zeer en ze willen ook graag met ons samenwerken', zei Rutte vrijdag. Hij noemt het verdwijnen van de wrakstukken 'buitengewoon ernstig' en 'diep ingrijpend', omdat het ze de graven van honderden opvarenden waren.

De prangende kwestie zal Rutte vermoedelijk woensdag bespreken met de Indonesische president Widodo. Dan staat ook een gesprek over terrorismebestrijding, klimaatverandering en waterveiligheid op het programma. Rutte houdt daarna als eerste Nederlandse minister-president ooit een toespraak in het parlement van Indonesië.

Bedrijfsbezoeken

De banden tussen Nederland en Indonesië zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd, benadrukt het kabinet. Handel domineert de relatie. Diverse bewindslieden zijn deze kabinetsperiode al naar Indonesië gereisd. Voor Rutte is het zijn tweede trip naar het land. Hij was er ook eind 2013 op handelsmissie.

Nederland en Indonesië drijven jaarlijks voor circa 3,2 miljard euro handel met elkaar. Er wordt vooral zaken gedaan in de maritieme sector, het water- en afvalmanagement, de gezondheidszorg en tuinbouw. Van maandag tot en met woensdag bezoeken kabinetsleden diverse lokale bedrijven, seminars en een grote handelsreceptie om de economische banden in Indonesië aan te halen.

Minister Ploumen behartigt niet alleen de bedrijfsbelangen, maar gaat ook op bezoek bij twee textielbedrijven om te praten over de arbeidsomstandigheden in de sector. Ook praat zij met Indonesische vrouwen en meisjes over gelijke rechten en seksueel geweld.

Singapore

De kabinetsleden sluiten hun handelsreis op donderdag 24 november af in Singapore. De wederzijdse handel met dat land is nog veel omvattender, namelijk 7,7 miljard euro. In Singapore staan onder meer ontmoetingen met Nederlandse startups, president Tony Tan en premier Hsien Loong Lee op de agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden