Deel Jaarbeurs gaat naar VNU

VNU is bijna rond met de Utrechtse Jaarbeurs over de overname van Exhibitions & Media. Dat is de afdeling van de Jaarbeurs die de tentoonstellingen organiseert....

Van onze verslaggever

Dat bevestigen goed ingelichte kringen binnen VNU. De woordvoerder van het concern wil geen commentaar geven.

Exhibitions & Media organiseert 140 beurzen in de Utrechtse complexen. Daarmee boekte het bedrijf een omzet van ongeveer 125 miljoen gulden, bijna 60 procent van de omzet van de Jaarbeurs. Daartoe heeft het bedrijf een netwerk van kantoren in 25 landen.

Vorig jaar werd het bedrijf verzelfstandigd binnen de Jaarbeurs, en sindsdien probeert het ook in het buitenland beurzen op te zetten.

VNU, dat onlangs zijn publieksbladen van de hand deed, wil graag groeien in de business-informatie. Die divisie geeft vakbladen uit, maar vakbladen leunen steeds meer op bijbehorende beurzen.

De combinatie van blad en beurs is aanzienlijk lucratiever dan alléén een blad of alléén een beurs. Om die reden kocht VNU vorig jaar al de Amerikaanse beurzenorganisator Miller Freeman voor 1,5 miljard gulden. In Nederland ontbrak het VNU nog aan een beurzenorganisator.

De Jaarbeurs stond enkele jaren geleden op het punt te fuseren met de Amsterdamse RAI, maar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verhinderde dat. Sindsdien is de Jaarbeurs op zoek naar een strategische partner, ook al omdat de rentabiliteit van Exhibitions & Media te wensen overlaat.

De gesprekken met VNU lopen al sinds eind vorig jaar, maar onlangs hebben de centrale ondernemingsraden van VNU en van de Jaarbeurs hun fiat gegeven aan de voorgenomen overdracht.

Als de overname van de Jaarbeurs-divisie doorgaat, krijgt VNU er ook weer een pakket vakbladen bij. De Jaarbeurs nam vorig jaar een belang van 51 procent in Lakerveld, uitgever van vakbladen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden