Deel inwoners Syrische Madaya van hongerdood gered

Ongeveer driehonderd inwoners van de Syrische plaats Madaya zijn van de hongerdood gered. Een konvooi van 44 vrachtwagens met hulpgoederen mocht het kordon van regeringstroepen rond de plaats doorbreken. Madaya wordt bezet door rebellen, die de driehonderd mensen lieten gaan. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag meegedeeld.

Een hulpkonvooi van het Rode Kruis arriveert in Madaya. Beeld epa

Daarmee is het leed zeker niet geleden. Volgens waarnemers verkeren nog eens vierhonderd mensen in acute problemen. De vrachtwagens brachten onder meer voedsel en medicamenten mee.

In Madaya bevinden zich circa 40 duizend mensen die sinds een halfjaar zijn ingesloten door regeringssoldaten. Hulporganisaties melden dat sinds december 28 mensen van de honger zijn gestorven. De Verenigde Naties en het Rode Kruis sloegen eerder al alarm voor de toestand in de stad.

Uitgehongerde inwoners

Beelden van uitgehongerde inwoners gingen de afgelopen weken de wereld over. Volgens Artsen Zonder Grenzen overleden sinds 1 december 28 mensen vanwege ondervoeding. Mensen eten bladeren en planten om te kunnen overleven. Volgens de Britse ambassadeur Matthew Rycroft moeten ongeveer 850 kinderen dringend melk hebben.

Madaya is al sinds juli 2015 omsingeld door het leger van Assad. De voedselvoorraden van de stad raakten in oktober vorig jaar uitgeput. 'Mensen sterven in slow-motion', zei een sociaal werker over de telefoon tegen de Britse krant The Guardian. Er zou vrijwel geen eten meer in de stad voorradig zijn. Voor een kilo rijst zou op dit moment 230 euro worden gevraagd, 'als je het kunt vinden'. Honden en katten zouden worden gedood en opgegeten.

'Madaya is een openluchtgevangenis voor zo'n 20 duizend mensen, waaronder baby's, kinderen en ouderen', schrijft Artsen zonder Grenzen op de eigen website. 'Omdat het beleg alleen maar is aangescherpt, hebben de artsen die wij ondersteunen lege planken in hun apotheken terwijl er steeds langere rijen staan van stervende en zieke patiënten die hulp nodig hebben. Artsen voeden kinderen met medische siroop, omdat dit de enige bron is van suiker, waardoor de voorraad medicijnen nog kleiner wordt.'

Hulpkonvooi op weg naar Madaya. Beeld ap
Syriërs wachten bij de grens van Madaya nadat ze uit de stad zijn geëvacueerd Beeld anp

Toestemming regime

De noodhulp komt nu op gang omdat de Verenigde Naties (VN) pas op 7 januari toestemming kregen van het Syrische regime om hulpgoederen in de stad af te leveren. Er wordt ook hulp gebracht naar de dorpen Foua en Kfarya in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. Daar belegeren rebellen de dorpen die regeringsgezind zijn.

Het gijzelen van complete steden is een beproefde tactiek in de Syrische burgeroorlog die de afgelopen vijf jaar het leven kostte aan een kwart miljoen mensen.

'Verzinsels'

De laatste keer dat hulpgoederen de plaatsen konden bereiken was in oktober. De levering van voedsel en medicijnen aan de belegerde plaatsen is moeilijk omdat frontlinies tussen strijdende partijen moeten worden doorkruist. Het konvooi van maandag kon de inwoners bereiken na een akkoord tussen de strijdende partijen. Er werd in Madaya door 44 vrachtwagens 330 ton aan goederen geleverd. De VN hopen nu dat dit eerste hulpkonvooi zal leiden tot een onbelemmerde en blijvende toegang tot de mensen in nood in Syrië.

De Syrische ambassadeur Bashar Ja'afar zei dat zijn regering 'volledig zal meewerken aan de levering van hulp', maar dat er veel verkeerde informatie over Madaya is. Hij deed de beelden van uitgehongerde mensen af als 'verzinsels'. Volgens Ja'afar is er genoeg humanitaire hulp, maar zijn sommige hulpgoederen geroofd door gewapende terroristische groeperingen. VN-medewerkers zeggen dat ze bij het uitdelen van het voedsel met eigen ogen sterk vermagerde kinderen hebben gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden