Deel geëvacueerden Fukushima terug naar huis

Bijna drie jaar na de aardbeving, tsunami en kernramp heeft Japan een evacuatiebevel op voor een gebied dicht bij de kerncentrale van Fukushima. Daardoor kunnen de ontheemden terug naar huis.

De bewoners van Tamura brachten in mei 2011 al eens een kort bezoek aan hun woningen in het getroffen gebied. Beeld photo_news

'Het opheffen van het formele evacuatiebevel gaat in op 1 april en belangt driehonderd mensen aan met een huis in Tamura, een stad op een twintigtal kilometer van de getroffen centrale', zei een verantwoordelijke van het kabinet van de eerste minister.

Reststraling
De twee komende jaren zullen tot dertigduizend mensen terug naar hun huis mogen, dat ze moesten verlaten vanwege de sterke straling van de verwoeste centrale, voegde de verantwoordelijke eraan toe. De vroegere bewoners van het ontruimde gebied zijn het er wel niet over eens of het wel een goed idee is om terug naar huis te keren. Sommigen vrezen voor hun gezondheid vanwege de reststraling die nog altijd gemeten wordt.

De overheidsrichtlijnen bepalen dat de gebieden dicht bij de kerncentrale Fukushima Daiichi opnieuw bewoonbaar kunnen verklaard worden als de radioactieve straling er minder dan 20 millisievert per jaar bedraagt. Officieel zouden de autoriteiten willen dat de dekcontaminatiewerkzaamheden de straling beperken tot 1 millisievert per jaar.

De Internationale Commissie voor Radiologische Bescherming (CIPR) raadt een gemiddelde blootstelling aan van 1 millisievert per jaar. Toch gaat ze ervan uit dat een straling van minder dan 100 millisievert per jaar het risico op kanker niet gevoelig vergroot. Wie een radiologie laat uitvoeren in een ziekenhuis levert zich over aan ongeveer 10 millisievert, zegt het Nationaal Instituut voor Radiologische Wetenschappen in Japan.

100.000 bewoners
Ongeveer drie jaar na de aardbeving, tsunami en kernramp van Fukushima in het noordoosten van Japan kan een honderdduizendtal bewoners van de regio nog steeds niet naar huis terugkeren, zegt het agentschap voor de wederopbouw. De aardbeving en tsunami eisten meer dan 18.000 doden en veroorzaakten de kernramp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.