Deel dossier strafzaak Willem Holleeder uitgelekt

Een deel van het dossier in de strafzaak tegen Willem Holleeder is zondag via de site vlinderscrime.nl uitgelekt. Volgens het Openbaar Ministerie is het 'ongehoord' en 'schadelijk' voor de strafzaak waarin nu nog volop onderzoek wordt gedaan. 'Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor getuigen die nog gehoord moeten worden. Want hoe authentiek zijn hun verklaringen als ze dit online al gelezen hebben?', aldus een woordvoerder.

Elsbeth Stoker en Wil Thijssen
Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp

Zondag verschenen verklaringen van onder andere Willem, Sonja en Astrid Holleeder op Vlinderscrime.nl, de website met misdaadnieuws van de meermaals veroordeelde crimineel Martin Kok. Volgens Kok, die niets wil zeggen over de herkomst, komen er nog meer.

Vorig voorjaar werd bekend dat onder andere zussen Sonja en Astrid belastende verklaringen hadden afgelegd tegen hun broer. Volgens hen stond de stap om naar justitie te gaan gelijk aan 'zelfmoord', maar zagen ze geen andere uitweg. Zij verwachten dat hun broer - ook al zit hij vast - wraak neemt, en hen uiteindelijk laat vermoorden.

In hun verklaringen schetsen ze een beeld van de psychopaat die alles en iedereen onder controle wil hebben en mensen van wie hij last heeft laat liquideren. Ze houden hem onder andere verantwoordelijk voor de moord op Cor van Hout, de man van Sonja.

In december zei Astrid Holleeder op een openbare zitting dat ze verwacht dat haar broer een 'strontkar' over haar en haar zus heen zal kieperen. In zijn verklaringen zet Willem Holleeder zijn zus Astrid neer als een 'regisseur', als iemand 'die verklaringen in elkaar zet' voor anderen. Zijn zus, die in het dagelijks leven advocaat is, zou een lijntje hebben met iemand bij het OM. Met deze persoon zou ze een 'één-op-één-telefoon' hebben gehad. Hij stelt bovendien dat zij een geheime bergplaats had waar ze geld verborg waarmee hij kon investeren in drugs.

Sonja zou hem dit geld hebben gebracht. Over zichzelf schetst hij een beeld van iemand die vaak ten onrechte 'de schuld van dingen' krijgt en die met bekende criminelen - 'gezellige gozers en aardige jongens' - zo nu en dan wat dronk of sportte.

Peter R. De Vries: 'Ongeloofelijk'

'Het is ongelooflijk dat dit soort verklaringen van A tot Z op internet zijn gezet', zegt Peter R. De Vries. De misdaadjournalist heeft nauw contact met de zussen van Willem Holleeder. Volgens hem is 'het een enorme schok. Dit geeft niet het gevoel dat zulke delicate verklaringen waarvan voor deze vrouwen veel afhangt en veel op het spel staat wat betreft hun veiligheid, in goede handen zijn.'

Holleeders advocaat Stijn Franken wil alleen kwijt dat hij het 'heel treurig vindt'. Het OM gaat onderzoeken hoe dit is gebeurd. Een deel van de verklaringen zijn afgelopen week verstrekt in het aanpalende Passage-proces waarin enkele veronderstelde rivalen en vrienden van Willem Holleeder in hoger beroep terecht staan.

undefined

Martin Kok

Het Passage-proces draait om een reeks afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. In totaal gaat het om zeven liquidaties: vijf in 1993 en twee in 2005 en 2006. Eén van de verdachten in het proces is Dino S. In 1989 mishandelde S. - destijds portier - samen met Martin Kok, die nu dus een deel van het dossier in de strafzaak tegen Holleeder heeft gelekt, een bezoeker van het Volendamse café De Blokhut zo ernstig dat hij later overleed.

Nadat Kok, die bekend stond als Martin 'De Stotteraar', vier jaar cel voor die zaak had uitgezeten, kreeg hij ruzie met zijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend, een taxichauffeur. Toen deze Kok met een schroevendraaier bedreigde, schoot hij de taxichauffeur dood. Kok kreeg veertien jaar gevangenisstraf.

Hij kwam in 2010 vrij en begon een datingsite en ook escortservice: snobz.nl. Daarnaast startte Kok een tweede leven als misdaadjournalist en uitbater van de misdaadwebsite vlinderscrime.nl. Vorig jaar plaatste hij een filmpje op zijn site waarop te zien was hoe Holleeder met een gezelschap dineerde in een Amsterdams restaurant. Kok riep bezoekers van zijn site op om Holleeders disgenoten van namen te voorzien. Vlak daarna werden de auto en woning van Kok getroffen door een kogelregen. Volgens Kok zouden de 20 kogels een waarschuwing zijn geweest voor het filmpje van Holleeder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden