nieuwsamerikanen in syrië

Deel Amerikaanse troepen blijft mogelijk in Syrië

De aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Syrië roept steeds meer spanningen op. Terwijl Syrië, daarin gesteund door Iran, nadrukkelijker dan ooit eist dat de VS hun militairen weghalen, lijkt het erop dat president Donald Trump deels terugkomt van zijn eerdere voornemen het Amerikaanse leger uit Syrië terug te trekken.

Amerikaanse militairen in de omgeving van Manbij in het noorden van Syrië, november vorig jaar. Beeld AP

Volgens de Wall Street Journal willen de VS bijna duizend militairen in Syrië houden. Op het ogenblik zijn er ongeveer tweeduizend. Drie maanden geleden kondigde Trump een algehele aftocht uit Syrië aan. Al spoedig werd duidelijk dat er tweehonderd militairen zouden blijven. Een deel van hen zou vanaf een basis in Zuid-Syrië moeten voorkomen dat Iran wapens vervoert naar Hezbollah in Libanon.

De door de krant gemelde plannen gaan, indien ze kloppen, echter aanzienlijk verder. Het zou de bedoeling zijn te blijven samenwerken met de Koerdische strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) die Islamitische Staat uit het oosten van Syrië hebben verdreven, op de laatste IS-enclave in Baghouz na.

Tegenvaller voor Turkije

De blijvende aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het noordoosten van Syrië is een tegenvaller voor Navo-bondgenoot Turkije. Ankara heeft gedreigd het Turkse leger de grens over te sturen om de Koerdische YPG-milities (onderdeel van de SDF) daar te verjagen. Door Turkije worden die beschouwd als een afdeling van de PKK, aartsvijand van de Turken.

Syrië heeft de Amerikaanse militaire aanwezigheid veroordeeld als ‘illegaal’. De Syrische minister van Defensie generaal Ali Ayoub zei dat maandag op een persconferentie in Damascus, waar ook de militaire bevelhebbers van Iran en Irak aanwezig waren. Niet eerder hebben de drie landen zo’n eensgezindheid tentoongespreid, juist op een moment dat de VS worstelen met hun positie in het Syrische conflict en pogingen doen Iran te isoleren.

‘De Amerikanen zullen uit Syrië vertrekken zoals zij ook andere plekken hebben verlaten. Ze zijn hier illegaal, welke redenen ze ook aanvoeren’, zei Ayoub. ‘Ze zijn een bezettingsmacht. Dat is een schending van de soevereiniteit van het land.’

Verenigd tegen terrorisme

Iran, Irak en Syrië ‘zijn verenigd tegen het terrorisme’, zei de Iraanse chefstaf generaal-majoor Mohammad Bagheri, naast zijn twee collega’s staand voor de tv-camera’s. Volgens hem zullen de drie landen samenwerken om te bewerkstelligen dat alle buitenlandse troepen uit Syrië verdwijnen. De Iraanse troepen, zei hij, zijn er op nadrukkelijk verzoek van de regering in Damasacus.

Goed nieuws voor Syrië is dat de grens met Irak in de komende dagen weer open gaat. De Iraakse chefstaf generaal Othman al-Ghanimi deelde dat mee. Dat maakt personenverkeer en handel tussen de twee landen weer mogelijk, zei hij. De regering in Damascus is er bij gebaat als de indruk wordt gewekt dat de toestand in het land, onder haar gezag, weer normaliseert.

Nationale verzoening

Van belang is daarbij ook dat de door Koerden bestuurde regio in het noordoosten weer onder controle van de Syrische regering komt. Dat zal hoe dan ook gebeuren, zei minister Ayoub. ‘We zullen dat bewerkstelligen door een van de twee methodes die de Syrische staat hanteert: nationale verzoening of de bevrijding met geweld van de gebieden die ze in handen hebben.’ Pogingen van de Koerden begin dit jaar om tot een vergelijk met de regering in Damascus te komen, zijn mislukt. 

Ook in het laatst overgebleven gebied in handen van opstandelingen, de provincie Idlib, zal het Syrische staatsgezag uiteindelijk terugkeren, zei Ayoub. Idlib, in het noordwesten van het land, is de enige van de vier ‘de-escalatiezones’ waar nog rebellen zitten. Uit de andere drie zijn de opstandelingen verjaagd na hevige beschietingen door de Russische luchtmacht en grondoffensieven van het Syrische leger en door Iran gesteunde milities.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden