Deed Rosenthal genoeg om executie Bahrami te voorkomen?

DEN HAAG - De Tweede Kamer onderzoekt vandaag of alle middelen zijn aangegrepen om de brute ophanging van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami te voorkomen. Tijdens een debat wordt uitleg verwacht van minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Van onze redactie
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Beeld anp
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.Beeld anp

Die heeft herhaaldelijk benadrukt dat geen kans onbenut is gelaten om Bahrami te helpen. Tevergeefs, want de vrouw werd vorige week plotseling geëxecuteerd wegens een veroordeling voor drugshandel en -bezit.

Rosenthal was ook verrast en verklaarde later dat hij in de zaak is misleid door de Iraanse autoriteiten.

Eerdere pogingen van Nederland om via de diplomatie iets te doen, haalden niets uit. Dat kwam onder meer doordat de Iraanse overheid de Nederlandse nationaliteit van Bahrami niet wilde erkennen. Daardoor was het onmogelijk om consulaire bijstand te verlenen aan de vrouw.

Barbaars
Rosenthal veroordeelde de executie als een 'barbaarse daad van een barbaars regime' en bevroor alle contacten met Iran. Het land reageerde daarop geprikkeld. De ophanging van Zahra Bahrami is volgens Iran een nationale kwestie en zou geen invloed moeten hebben op de relatie tussen Iran en Nederland, verklaarde de Iraanse ambassade in Den Haag.

Voor verschillende politieke partijen in Nederland ging de maatregel van Rosenthal echter niet ver genoeg. Ook daarover zullen ze de minister aan de tand voelen.

Protest
De 45-jarige Bahrami werd opgepakt bij een protest tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009. Ze was daar op familiebezoek. De verkiezingsuitslag leidde destijds tot massale protesten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden