Dedecker weg als voorzitter bij Lijst-Dedecker
AMSTERDAM De Belgische politicus Jean-Marie Dedecker heeft maandag zijn vertrek aangekondigd als partijvoorzitter van de naar hem genoemde partij Lijst Dedecker (LDD)....
Dedecker stapt op omdat zijn rechts-populistische partij zondag zeer slecht scoorde bij de Belgische verkiezingen. De partij blijft wel bestaan, maar mogelijk onder een andere naam.
De LDD haalde zondag amper 3,8 procent van de stemmen, minder dan de kiesdrempel. Volgens Dedecker kwam dit door het ‘stofzuigereffect’ van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, wier monsterscore alle andere partijen leegzoog. Alleen in de provincie West-Vlaanderen, waar Dedecker zelf woont, haalde de LDD de kiesdrempel. De partij krijgt daardoor één zetel in het parlement, die Dedecker zelf zal innemen.
Vooraf had Dedecker aangekondigd dat hij zou aftreden als partijvoorzitter indien zijn partij slechter zou scoren dan in 2007, toen de net opgerichte partij 6,5 procent van de stemmen kreeg. Na de nederlaag van zondag klonken vanuit de partijgelederen ook oproepen om de partijnaam te veranderen. ‘LDD kan bijvoorbeeld staan voor Liberale Directe Democratie’, zei gewezen ondervoorzitter Ivan Sabbe.
De voormalige judocoach Jean-Marie Dedecker stapte in 1999 in de politiek. Hij was jarenlang het enfant terrible van de liberale partij VLD, maar werd in 2006 uit de partij gezet. Dedecker trad daarna even toe tot de NVA, maar werd daar om strategische redenen geweerd. Dedecker klonk zondag dan ook verbitterd over de zege van N-VA-voorzitter Bart De Wever: ‘Hij heeft mij een mes in de rug gestoken en me nu nog eens vertrappeld ook.’
Dedecker richtte begin 2007 zijn eigen partij op, de LDD, waarmee hij een Belgisch ‘equivalent van Geert Wilders en Pim Fortuyn’ wilde vormen. De partij heeft acht zetels in het Vlaams parlement en één zetel in het Europarlement, die door de Nederlandse Derk Jan Eppink wordt ingenomen.
Ook bij de Franstalige liberale partij MR kondigde de partijvoorzitter – Didier Reynders – zijn vertrek aan. De uittredende regeringspartij MR ging er zondag 3 procent op achteruit, en moest daarmee de positie van grootste partij van Wallonië afstaan aan de socialistische PS. Beide partijvoorzitters blijven aan tot een opvolger is gevonden.