Deconfitures duwen beurs in mineur

Houden de banken zich staande? Deze bange vraag zoemde ook maandag over Wall Street, nadat energiereus Enron afgelopen weekend uitstel van betaling had aangevraagd....

Enron, de grootste handelaar in elektriciteit ter wereld, kan vrijwel zeker zijn schulden niet terugbetalen. De stoet slachtoffers die Enron meesleept in zijn val, groeit gestaag.

Bovenaan staan de banken. Gisteren moesten dan ook vooral de bankaandelen het ontgelden op Wall Street, met aan kop JP Morgan Chase en Citigroup. Beide banken hebben voor miljoenen dollars aan Enron geleend.

Ander slachtoffer van Enron is rivaal Dynegy. Omdat Dynegy een eerder geplande overname van Enron te elfer ure afblies, stelt Enron het veel kleinere Dynegy aansprakelijk voor 10 miljard dollar. Hoewel juristen geloven dat de claim ongegrond is, dumpten beleggers het aandeel Dynegy.

Naast het grootste faillissement van een bedrijf uit de Amerikaanse geschiedenis, dat van Enron, hangt een ander dreigend faillissement van ongekende omvang boven de markt: dat van Argentinië. Bankaandelen leden ook onder deze crisis, omdat beleggers vrezen dat banken ook hier geld zullen verliezen.

Argentinië is vrijwel zeker niet in staat de rente over zijn schulden te voldoen, en is in onderhandeling met het Internationaal Monetair Fonds over een herschikking van de schuld. Als Argentinië ertoe zou besluiten de rentebetalingen volledig te staken, en een streep door de schulden te trekken, zou dat de grootste deconfiture betekenen van staatsobligaties in handen van buitenlandse beleggers. De Argentijnse schuld bedraagt nu 155 miljard dollar, inclusief de schulden van de zelfstandig opererende provincies. Aan rente is het land jaarlijks circa 10 miljard dollar kwijt. Circa 95 miljard dollar daarvan zit in obligaties: naar schatting 38 tot 55 miljard dollar is in buitenlandse handen.

Dit alles drukte de stemming op Wall Street. De Dow Jones verloor 87 punten om te eindigen op 9763,96. De bredere S & P 500 eindigde op 1129,90 punten, een min van bijna 10 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor ruim 25 punten en sloot op 1904,89.

Het enige lichtpunt kwam van de olieaandelen. De olieprijs sprong omhoog met ruim 5 procent, nadat Israëlische raketaanvallen op Palestijnse doelen de angst voor een oorlog in het Midden Oosten voedden. Exxon Mobil, ChevronTexaco en Koniklijke Olie profiteerden van deze angst, na weken te hebben geleden onder dalende olieprijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden