Declaratiegedrag kan Veerman opbreken

Na twijfels over zijn Franse boerderij en onhandige uitspraken over de zorgwet, blijkt minister Veerman het nu niet zo nauw te nemen met de regels voor reiskostendeclaraties....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

‘Ik buig maar een keer’, zei Cees Veerman eind november vorig jaar in de Volkskrant. Gespreksonderwerp waren twee affaires waarmee de boer annex wetenschapper annex minister een paar maanden eerder in opspraak was gekomen. Half augustus had het Britse weekblad The Observer gemeld dat de bedrijven van de CDA’er Veerman per jaar 190 duizend euro aan Europese landbouwsubsidies toucheerden. Opvallend, voor een minister die zich in het kabinet zo fel keerde tegen het afschaffen van de landbouwsubsidies.

Nog voor de ophef over die onthulling was geluwd, werd bekend dat Veerman zich intensiever met het beheer van zijn boerenbedrijf in Frankrijk bemoeide dan hij eerder had doen voorkomen. Onder sommige stukken stond zijn handtekening – door hem gezet in de functie van directeur. Veerman had eerder gezegd dat hij zijn bedrijven bij zijn aantreden als minister op afstand had gezet – een voorwaarde voor eigen ondernemers die tot het kabinet toetreden.

‘Slordigheidjes’, vond premier Balkenende. Maar in de Tweede Kamer moest Veerman door het stof. ‘Ik had meteen moeten zeggen: dat kan niet. Hier sta ik. Ik heb het gedaan en het is fout’, zei Veerman in de Kamer, en daarmee was de kous af.

Tot het interview in de Volkskrant verscheen. Want in hetzelfde gesprek waarin hij zei slechts één keer het hoofd te buigen, zette hij grote vraagtekens bij het nut van de nieuwe ziektekostenwet. ‘Onzin’ en ‘fictie’ noemde hij de gedachte dat mensen rationeel de beste verzekeraar zullen kiezen – de centrale gedachte achter deze uiterst belangrijke en ingrijpende wet.

Dat was koren op de molen van de oppositie. Voor de tweede keer in drie maanden moest Veerman buigen. Hij bood zijn excuses aan, en erkende dat hij beter een ander beeld voor de beperkingen van de marktwerking had kunnen gebruiken. ‘Iemand die iets fout zegt en dat vervolgens eerlijk meldt, vind ik nog geen verkeerd mens’, verdedigde de minister zich.

Met de nieuwe onthullingen stevent Veerman af op een derde grote aanvaring met de Kamer. Vier keer is de minister met zijn dienstauto naar Frankrijk gereden. Tweemaal vroeg hij zijn chauffeur vanuit Parijs naar de Dordogne door te rijden, tweemaal stuurde hij zijn chauffeur vanuit Luxemburg naar huis en reed de BMW zelf naar zijn boerderij in Frankrijk. Dat de minister bij die laatste twee ritten de brandstof zelf betaalde, geeft volgens zijn woordvoerder aan dat hij geen kwaad in de zin had.

Het is zeer de vraag of de Kamer dat zo makkelijk zal slikken. Het Kamerlid Depla van de PvdA vindt de vliegreizen die het ministerie voor de vrouw van Veerman en de partners van vier topambtenaren heeft betaald wellicht nog kwalijker dan het privégebruik van de dienstauto. ‘De keuze voor de boerderij van Veerman als locatie voor teambuilding zou de mijne niet zijn, maar goed. Maar er is geen enkele reden om de partners van die ambtenaren op kosten van het departement mee te nemen.’

Waar Depla PvdA zich echter het meest over opwindt, is dat Veerman heeft verzuimd schoon schip te maken over zijn declaratiegedrag, toen hij vorig jaar de Kamer zijn excuses aanbood. De reizen waar het nu om gaat werden immers in 2002 en 2004 afgelegd, ruim voor hij eind augustus 2005 voor de eerste keer op het matje werd geroepen.

‘Het is ernstig dat Veerman vorig jaar heeft gezegd dat hij alle kaarten op tafel had gelegd, en dat hij er – naar nu blijkt – alles aan heeft gedaan de informatie over zijn reizen geheim te houden’, zegt Depla. Het ministerie van LNV heeft tot aan de hoogste bestuursrechter geprobeerd te voorkomen dat de rittenadministratie van Veerman openbaar werd.

De PvdA heeft inmiddels schriftelijke vragen naar Veerman en Balkenende gestuurd, maar vindt het niet nodig dat zij zich stante pede in persoon Den Haag komen verantwoorden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden