Commentaar

Decentralisatie jeugdzorg lijdt onder bureaucratie

De bureaucratie overschaduwt de decentralisatie van de jeugdzorg. Dat krijg je van halve maatregelen.

Een jeugdhulpverlener observeert het gedrag van een meisje door een spiegelwand.Beeld ANP XTRA

Nu het tweede kabinet-Rutte op z'n einde loopt, is het goed het regeerakkoord er soms bij te pakken. 'De overheid gaat goedkoper, flexibeler en efficiënter werken, met minder bestuurlijke en ambtelijke drukte', staat daar. En als motto van de decentralisatie van de jeugdzorg: 'Een gezin, één plan, één regisseur.'

'Plus zeven boekhouders', kan daaraan inmiddels worden toegevoegd. Zoveel mensen heeft jeugdzorginstelling Karakter aangetrokken om de zorg te regelen voor jongeren uit ruim tweehonderd gemeenten in Gelderland, Overijssel en Limburg. Die zijn in de plaats gekomen van een overzichtelijke groep van zorgverzekeraars, provincies en zorgkantoren waarmee de instelling vroeger zaken deed.

Karakter is de enige niet. De administratieve kosten zijn door de decentralisatie met ruim 10 procent toegenomen, berekende GGZ Nederland. De 393 gemeenten die zich nu met de jeugdzorg bemoeien hanteren allemaal eigen soorten rekeningen, betalingscodes en verantwoordingsmethoden. Zorgverleners worden hoorndol.

Hier wreekt zich, niet voor het eerst, de halfslachtigheid van de hervormingen van Rutte II. Het kabinet was wel van plan het goed te doen. Nogmaals het regeerakkoord: 'Een grote decentralisatie van taken vergt medeoverheden die op een passende schaal zijn georganiseerd.'

Zo is het maar net. Het kabinet dacht zelf aan vijf 'landsdelen' en daaronder alleen nog gemeenten met 100 duizend inwoners of meer. Maar in de praktijk liet het kabinet dit deel van het plan al na enkele maanden vallen, meteen na het eerste zuchtje bestuurlijke tegenwind vanuit de provincies en de gemeenten die er geen zin in hadden.

Waardoor nu wel het beleid is gedecentraliseerd, maar de bestuurlijke organisatie er niet op is toegesneden. Dat haalt de logica uit de operatie. Veel gemeenten tellen inmiddels hun knopen - in veel regio's ontluiken fusieplannen. Maar dat is een proces dat nog jaren gaat duren, zonder druk of regie vanuit Den Haag.

Karakter rekende uit dat met het geld voor zeven boekhouders dit jaar ook tweehonderd kinderen hadden kunnen worden behandeld die nu nog op wachtlijsten staan. Dat zijn alvast tweehonderd redenen voor het volgende kabinet om af te maken wat Rutte II heeft laten liggen.

Raoul du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden