INTERVIEW

'Decennia terug waren regels voor vrouwen niet zo strikt'

Heel gewoon in Jemen: mannen trouwen met een piepjong meisje, maar dat gaat misschien veranderen. Een revolutionair wetsvoorstel verbiedt huwen onder de 18. Hoewel fundamentalisme oprukt, slaat de nieuwe regering een andere weg in.

Rob Vreeken
De kindbruiden Tahani (links) en Ghada poseren met hun veel oudere echtgenoten in hun dorp Hajjah in Jemen. Beeld Stephanie Sinclair / EPA
De kindbruiden Tahani (links) en Ghada poseren met hun veel oudere echtgenoten in hun dorp Hajjah in Jemen.Beeld Stephanie Sinclair / EPA

Een stapje vooruit voor de vrouwen en meisjes in Jemen? Misschien. Dat hangt van de politiek af, zegt Arwa Othman, en nergens anders in de Arabische wereld is het politieke speelveld zo onvoorspelbaar en ingewikkeld als in dit chaotische land aan de zuidkant van het Arabische schiereiland.

Het stapje vooruit is een mede door Othman opgestelde ontwerpwet die de huwelijksleeftijd omhoog brengt naar 18 jaar en besnijdenis van meisjes en kinderarbeid strafbaar stelt. 'Fantastisch', noemt Human Rights Watch (HRW) het ontwerp van de Wet op de Rechten van het Kind. Othman is in Amsterdam eregast van HRW, dat de 25ste verjaardag viert van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

De schrijfster en vrouwenrechtenactivist maakte deel uit van de Nationale Dialoog die vorig jaar maart in Jemen begon. Ondertussen werd in het zuiden gewoon nog gevochten met Al Qaida en werd in de hoofdstad Sanaa het tribaal en sektarisch gekrakeel voortgezet dat nooit is opgehouden sinds in 2011 een soort volksopstand zich aandiende.

Lijst met aanbevelingen

Maar goed, er vond dan toch maar een dialoog plaats, die nog resultaat had ook. Een lijst met een paar honderd mooie aanbevelingen kwam er uit voort, die werd doorgegeven aan de regering en aan de commissie die een nieuwe grondwet opstelt.

Ook de conceptwet voor de kinderrechten is een vrucht van de dialoog. 'De aanbevelingen van de commissie voor rechten en vrijheden, voorgezeten door Othman, behoren tot de progressiefste die het proces heeft voortgebracht', schrijft HRW.

Kindhuwelijken komen op grote schaal voor in Jemen, het sociaal meest achtergebleven land van de Arabische wereld. Ruim de helft van de meisjes is al getrouwd op hun 18de verjaardag (vaak met een veel oudere man), minstens 15 procent van de meisjes trouwt jonger dan 14 jaar. Volgens de orthodox islamitische visie zijn zelfs meisjes van 9 jaar al rijp om in het huwelijk te treden.

Veel maatschappelijke vooruitgang heeft Othman de afgelopen jaren niet gezien, eerder het tegendeel. In 1999 werd een wet afgeschaft die de huwelijksleeftijd op 15 jaar stelde. 'Decennia terug waren de regels voor vrouwen niet zo strikt', zegt ze. 'Vrouwen waren vrijer, er waren minder kledingvoorschriften.'

Funest was volgens haar de invloed van het rijke buurland Saoedi-Arabië. De Saoedi's kennen een zeer conservatieve variant van de islam, het wahhabisme, die ze maar al te graag naar andere moslimlanden exporteren. 'Omdat Jemen zo dichtbij ligt, werden wij daarvan het eerste slachtoffer. Ze hebben miljoenen geïnvesteerd in moskeeën, priesters, religieuze instellingen.'

'Ook in het onderwijs is het doorgedrongen. Veel scholen zijn onder invloed van de moskee gekomen. Van alles wordt haram gemaakt, verboden. Het gezicht van de vrouw, de stem van de vrouw: haram, haram, haram.'

Nieuwe regering

De kinderrechtenwet en de andere aanbevelingen van de Nationale Dialoog liggen nu bij de onlangs aangetreden nieuwe regering van Jemen. De vorige regering stapte op als gevolg van een onverwachte verschuiving in de machtsverhoudingen in het land.

Centraal daarin staan de Houthi's, een sjiitische militie uit het noorden, aan de grens met Saoedi-Arabië. Zij zijn afkomstig uit de Zaydi-bevolkingsgroep, die 38 procent van de Jemenieten omvat.

De Houthi's kwamen jarenlang hun eigen gebied niet uit, maar dat veranderde dit jaar. Een opmars bracht hen tot dicht bij de hoofdstad Sanaa, die 21 september door hen werd ingenomen nadat ze strijders van de islamistische Islah-partij hadden verjaagd. Zij eisten een regeringswisseling.

De Houthi's zelf zeggen dat zij werk hebben gemaakt van een breed gedeelde onvrede over corruptie en machtsmisbruik in Sanaa. Tegenstanders van de sjiitische Houthi's menen dat zij onder invloed staan van het sjiitische Iran. Ook leeft de vrees dat zij streven naar terugkeer van het Zaydi-vorstendom, dat in Jemen heerste tot 1962.

Hun belangrijkste bondgenoot is oud-president Ali Abdullah Saleh. Hij moest in 2012 aftreden, maar is nog altijd de machtigste man van Jemen. Als leider van de partij GPC, de grootste in het parlement, trekt hij aan veel touwtjes. Saleh gebruikt de Houthi's om de islamisten van Islah te dwarsbomen; hij haalde ze deze zomer naar Sanaa. Intussen zijn de strijders verder getrokken naar het zuiden, waar ze nu met Al Qaida vechten.

Het merkwaardige is - typisch Jemen - dat al die elkaar vijandig gezinde partijen (behalve Al Qaida) toch samen hebben gesproken over de vorming van een nieuwe regering, onder premier Khaled Bahah. Nieuw en enigszins hoopgevend is dat alle ministersposten zijn bezet door partijloze technocraten. 'Er zijn zelfs vier vrouwen benoemd', zegt Arwa Othman. 'Uniek in de geschiedenis van Jemen. En het is voor het eerst dat er goed opgeleide mensen in de regering zitten.'

De belangrijkste bondgenoot van de Houthi's is oud-president Ali Abdullah Saleh. Hij moest in 2012 aftreden, maar is nog altijd de machtigste man van Jemen. Beeld epa
De belangrijkste bondgenoot van de Houthi's is oud-president Ali Abdullah Saleh. Hij moest in 2012 aftreden, maar is nog altijd de machtigste man van Jemen.Beeld epa

Minister van Cultuur

Het kabinet is nog niet helemaal rond. Een dag eerder is Othman, in een telefoontje vanuit Sanaa naar Amsterdam, zelf gevraagd om minister van Cultuur te worden. Een beslissing heeft ze nog niet genomen.

De vraag is wat het centraal gezag in Jemen nog voorstelt. 'Het jaar 2014 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de staat zijn relevantie verloor', schrijft Jemen-expert Khaled Fattah in een oudjaarsterugblik. 'Besluiten hebben buiten de muren van het presidentieel paleis geen betekenis .'

Verwacht Othman, als uitgesproken voorvechtster van vrouwenrechten, überhaupt iets van de nieuwe regering? Het antwoord is een voorzichtig 'ja'. Van de ministers althans; van de rest van het politieke krachtenveld zal ze dat niet te zeggen. De islamisten met name hebben weinig op met vrouwenrechten. Vijf jaar geleden werd een eerder voorstel om kindhuwelijken te verbieden, in het parlement afgeschoten door de shariacommissie.

In een land waar de sharia onaantastbaar is, is het moeilijk de voor vrouwen discriminerende familiewetten te veranderen. Polygamie? Othman glimlacht, meewarig bijna. 'Nee, dat is onbespreekbaar.' Het erfrecht? 'Ook niet.' De scheiding, die door een man simpel met een drievoudig 'talaq' kan worden uitgesproken? 'Dat blijft ook zo. Maar de vrouw krijgt volgens onze voorstellen de helft van de bezittingen.'

Nagekomen bericht uit Jemen, een paar dagen na het gesprek in Amsterdam. Arwa Othman heeft het aanbod aanvaard. De vrouw die vanwege haar uitgesproken rol in de Jemenitische variant van de Arabische Lente wordt bedreigd door salafisten en ervan werd beschuldigd een afvallige moslim te zijn (sanctie: de doodstraf), is nu minister van Cultuur.

Haar allereerste beleidsdaad: de Alison Des Forges Award van mensenrechtenorganisatie HRW, die ze in september kreeg uitgereikt, overhandigt ze aan 'mijn broeders en vrienden van de Joodse gemeenschap' in Jemen.

De belaagde Joodse minderheid in Jemen, ooit 50 duizend mensen groot, is gekrompen tot minder dan 90 leden.

Arwa Othman in Amsterdam. Beeld
Arwa Othman in Amsterdam.Beeld

Arwa Othman (49) was in 2011, op het 'Veranderingsplein' in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, een van de prominentste activisten in de volksbeweging tegen president Ali Abdullah Saleh. Zij is schrijfster, journalist en antropoloog en zette zich in voor het behoud van cultureel erfgoed. Onlangs werd ze benoemd tot minister van Cultuur. Othman is getrouwd en heeft drie dochters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden