Update

Decembermoordenproces tijdelijk opgeschort

De krijgsraad in Suriname heeft vandaag besloten het strafproces over de decembermoorden in Suriname op te schorten. De schorsing duurt totdat er duidelijkheid is of de omstreden amnestiewet in strijd is met de Grondwet. Die bepaalt dat er geen inmenging mag plaatsvinden in een lopende strafzaak.

Redactie
Een groepsfoto van de leden van de Nationale Militaire Raad, gemaakt vlak na de staatsgreep in Suriname februari 1980. Derde van rechts: Desi Bouterse. Beeld ANP
Een groepsfoto van de leden van de Nationale Militaire Raad, gemaakt vlak na de staatsgreep in Suriname februari 1980. Derde van rechts: Desi Bouterse.Beeld ANP

De krijgsraad acht zich niet bevoegd een beslissing te nemen over de gewijzigde amnestiewet, die het mogelijk maakt dat president Desi Bouterse en medeverdachten vrijuit gaan, meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

De krijgsraad heeft het Openbaar Ministerie gevraagd hier onderzoek naar te doen. De verdachten hebben 14 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Op de vorige zitting in het proces, op 13 april, hadden de advocaten van de verdachten de krijgsraad gevraagd het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Dit omdat de amnestiewet is aangenomen en daarin staat dat het strafproces moet stoppen. Datzelfde OM vroeg in die zitting het proces te schorsen om het Constitutioneel Hof de mogelijkheid te geven te toetsen of de amnestiewet in strijd is met grondwet of internationale rechtsverdragen.

In april nam het Surinaamse parlement de omstreden amnestiewet aan. Hierin wordt bepaald dat betrokkenen van de Decembermoorden niet kunnen worden vervolgd. De belangrijkste verdachte in de strafzaak is de huidige president van het land, Desi Bouterse.

In het Decembermoordenproces staan president Desi Bouterse en 21 andere verdachten terecht wegens verdenking van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982. De krijgsraad is in een moeilijke positie terechtgekomen doordat het Surinaamse parlement op 5 april een amnestiewet heeft aangenomen. Die bepaalt dat alle verdachten van de Decembermoorden geen straf zullen krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden