Debutant verslaat olympische skiffeur

Debutant klopt beoogd Atheneganger. En hoe. Beginnend skiffeur Sjoerd Hamburger overmeesterde Dirk Lippits nummer negen van de wereld niet alleen uiterst professioneel, maar zette de nationaal kampioen bovendien op tien seconden....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

Hamburger begon pas drie jaar geleden bij de Utrechtse studentenvereniging Orca met roeien. De student sociale wetenschappen debuteerde in een eerstejaars acht. Vorig jaar voer hij in de vier, kwam daarin uit bij de WK tot 23 jaar, en bleef steken op de zesde plaats. Dit seizoen stapte hij over naar de wankele eenmansboot.

'Daarin wil ik uitkomen bij de WK tot 23. Deze wedstrijd was ik gefocust op de andere kandidaat, Rogier Blink. Hij had bij dat WK vorig jaar al brons in de skiff. Halverwege de wedstrijd had ik hem al te pakken, en lag tot mijn verbazing vlakbij Lippits. Dat was bizar', zei Hamburger (21).

Het werd een strijd tussen twee krachtpatsers. Regerend Nederlands skiffkampioen Lippits werd brutaal aangevallen door de nog wat onhandige, maar oersterke Hamburger.

Een meefietsende toeschouwer merkte toen op dat het slechts wachten was op de laatste 500 meter. Hij doelde op een eigenschap van Lippits uit het verleden. Die gaf bij sommige wedstrijden op het laatste stuk soms volledig op.

Die opmerking schoot in het verkeerde keelgat van de eveneens meefietsende Josy Verdonkschot, de nieuwe coach van Lippits. De coach wilde met de toeschouwer terstond een weddenschap ter waarde van honderd euro afsluiten. Lippits zou volgens Verdonkschot niet stil komen te liggen.

Maar nog voor de eindstrijd werd aangegaan, stoomde de debutant langs de beoogde olympische skiffeur. Die liet zich vervolgens moegestreden afzakken, terwijl de Utrechter onverdroten doortimmerde.

Hamburger kwam tot een toptijd (6.55), vergeleken met andere olympische bootklasses presteerde de nieuwe Nederlandse skiffkampioendaarmee als allerbeste. Een onverminderd zelfverzekerde Lippits erkende na de wedstrijd onmiddellijk de kwaliteit van Hamburger: 'Voorop staat dat hij buitengewoon goed heeft geroeid'. Lippits had een plausibel verweer voor zijn nederlaag. 'Ik kwam pas vorige week terug van een hoogtestage.'

Daarmee wil hij zijn zuurstofopname verbeteren, maar het gehoopte positieve effect ervan is pas over een paar weken merkbaar. Op de korte termijn geeft hoogtetraining zelfs een negatief effect, en daardoor leek Lippits dit weekeinde getroffen. Over twee weken moet hij in het Poolse Poznan vormbehoud ten opzichte van vorig jaar tonen.

Hamburger had ook een excuus, maar gebruikte dat niet. De ochtendvoor de wedstrijd fietste hij in Utrecht naar zijn coach en chauffeur Peter van der Noort om naar de Bosbaan af te reizen. Totdat zijn zadelpen afbrak, en de skiffeur van grote hoogte (hij meet 2.04 meter) op straat smakte. Hij liep daarbij een polszwelling en schaafwonden op.

Hamburger mag van hoofdcoach Renijnders ervaring opdoen in Poznan, maar Lippits uitzending naar Athene staat nog niet op de tocht. 'Zo'n groot talent moet uiteraard worden gestimuleerd. Maar ik wil nu niet ingaan op wat er gebeurt als Hamburger in Poznan Lippits weer verslaat.'

Lippits' coach Verdonkschot heeft daar een ander idee over. 'Als dat zou gebeuren, vind ik dat er helemaal geen Nederlandse skiffeur naar Athene moet gaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden