Debussy stemmig op 19-de eeuwse instrumenten

Ensemble Schönbrunn is een van de schaarse oude-muziekensembles die serieus werk maken van het onderzoeken van de effecten van oud instrumentarium op het negentiende-eeuwse repertoire....

Debussy, die in 1918 stierf, maakte aan het eind van zijn leven nog plannen voor het componeren van Six sonates pour divers instruments, maar voltooide er niet meer dan drie. Toch bood ook deze trits een verrassend veelzijdige staalkaart van de stijlen en technieken die de componist in huis had. Zo atypisch weerbarstig als het stuk voor cello en piano klonk, zo helemaal Debussy was het dromerige trio voor de combinatie fluit, altviool en harp. De temperamentvolle sonate voor viool en piano, met groot meesterschap gespeeld door Johannes Leertouwer en Richard Egarr, onthulde voorts dat Debussy aan het eind van zijn leven, hoewel geteisterd door kanker, nog niets aan levenslust had ingeboet.

De bouw van de gebruikte laat-negentiende-eeuwse instrumenten wijkt nog maar weinig af van die van tegenwoordig. Toch bleek de klank aanmerkelijk omfloerster en flexibeler. Het geheim daarvan, zo onthulden de musici, die in het kader van de serie 'De kunst van het luisteren' aan de tand werden gevoeld, zit hem in materiaal en besnaring. De stemmingsmuziek van Debussy werd er in elk geval kleurrijker op.

Maar het kiezen van een instrument blijft oppassen geblazen. Want hoewel Edward Witsenburg een Franse Erardharp bespeelde met een fraai genuanceerde toon, maakte Egarr duidelijk dat Debussy aan Erardvleugels juist een hekel had, en gebruikte daarom een kruisbesnaarde Blüthner.

Het instrumentarium van Ensemble Schönbrunn kwam ook goed tot zijn recht in de weinig bekende balletmuziek La boîte à joujoux, die Egarr bewerkte voor het ensemble. Een kindervertelling bleek de aanleiding voor een afwisselend en speels muziekstuk. Hier lag een dankbare taak voor de musici, die eensgezind maar prettig eigengereid optraden. En zo deden vergeten dat ze maar met zijn zessen waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden