Debat

BERT WAGENDORP

De onrust binnen GroenLinks moet worden gesmoord, meldde de Volkskrant gisteren, anders is 'de beer los'. Als Sap van Dibi verliest, kopte de krant voorts, 'zijn de rapen gaar'.

Blijft het met de peilingen zo doorgaan, dan is GroenLinks 'in de aap gelogeerd' en is 'het hek van de dam'. Als er niet snel iets verandert, heb je 'de poppen aan het dansen'. Keert de rust niet onmiddellijk weer, dan is 'Leiden in last' en tevens 'de boot aan'. Dan zijn Sap c.s. helemaal 'ver van huis'. Als de stemming niet snel omslaat, is GL 'de sjaak', gaat de partij 'de bietenbrug op' en is het 'gedaan met de koopman'.

Dus het leidersdebat van gisteravond kwam niets te vroeg.

Sinds de PvdA via een ledenraadpleging met veel succes een nieuwe leider op de troon zette, is het democratisch kiezen van een kopman/vrouw de absolute trend in Den Haag. Het CDA volgde - en die partij staat meteen weer op vijftien zetels, terwijl ze toch hard op weg waren naar vijf.

Nu de partij de kiezersgunst aan het verspelen is vanwege het veel te linkse Lenteakkoord, hebben ze bij de VVD spijt als haren op hun hoofd dat ze onlangs Mark Rutte zonder beautycontest hebben aangewezen als eerste man.

Het was veel slimmer geweest als ze een paar halvegaren, een onbekende coryfee uit de provincie en een opgewarmd lijk even met Mark hadden laten schijnboksen. Die had daarna zegevierend de ring kunnen verlaten, klaar om ons land andermaal van de ondergang te gaan redden.

Bij GroenLinks wilden ze aanvankelijk een gevecht om het leiderschap met één kandidaat. Dat zijn er nu toch twee geworden, maar de positieve impuls van het naderende gevecht om de topfunctie in de partij blijft nog even uit. Dat komt doordat ze in die partij niet begrijpen dat de kiezer een potje knokken leuk vindt, evenals de illusie dat hij iets in de melk heeft te brokkelen. Plus dat je zo'n gevecht met veel aplomb moet aankondigen.

Rumble in de Rode Hoed, Thrilla aan de Keizersgracht.

Tofik Dibi had zich vrijwillig aangemeld om zich door Jolande Sap door de ring te laten jagen, en zodoende de partij een grote dienst te bewijzen. Schitterend affiche: Sap tegen Dibi, Hurricane Jolan vs. the Baby-Faced Mocro.

Float like a butterfly, sting like a bee!

Tofik is van de straat, maar de rest van de GroenLinksers is van de laan of de gracht. Die vinden boksen ordinair. Op die manier zijn ze bij die partij in een grijs verleden nog eens uitgekomen bij een rampzalig 'duo-leiderschap'.

Volgens Trouw, toch een beetje het huisorgaan van de partij, voegde Sap Dibi, nadat die zich als uitdager had gemeld, een paar keer woedend toe: 'Trek je terug!'. Dit terwijl ze hem meteen dankbaar had moeten omhelzen om zijn daad van grote opofferingsgezindheid, en hem had moeten beloven dat ze niet voor de knock-out zou gaan.

Na een twitterbombardement van de achterban mocht Tofik Dibi alsnog aantreden, mits hij een shirt zou dragen met 'Ongeschikt' op de borst.

Gisteravond was het zover, live op Politiek24.

Het was natuurlijk jammer dat Maurice de Hond de sfeer vooraf een beetje had verpest met zijn peiling van vier zetels. Dat ging toch ten koste van de urgentie van het duel.

Het was niet het keiharde vuistgevecht waarop de liefhebber misschien had gehoopt. Kan ook niet, bij GroenLinks. Maar ze zullen zich bij die partij toch hebben afgevraagd waar die paniek van de afgelopen dagen nou voor nodig was.

En volgens mij won de Baby-Faced Mocro op punten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden