Debat

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Ditmaal, vanwege de verkiezingen op 7 maart: de gemeenteraad....

Marcel van Lieshout

Uit onderzoek van de Gooi- en Eemlander blijkt dat een op de drieHilversummers zich dinsdag in het stemgedrag laat leiden door wat er in DenHaag gebeurt. De plaatselijke verkiezingscampagne speelt slechts bij4 procent van de kiezers een rol, zo bleek uit datzelfde onderzoek.

Dat laatste is een bofje voor Derk Munnik, ex-raadslid van LeefbaarHilversum die voor zichzelf begonnen is met de DLPH. Zijn er vrijdagavondeindelijk eens honderden Hilversummers bij een campagnebijeenkomst, slaagtMunnik erin om met zijn allereerste woorden dit deel van het electoraatonmiddellijk aan het joelen te krijgen:

'Goedenavond. Ik moet direct constateren dat de vergrijzing in Hilversumsneller gaat dan ik hoopte.'

In de Morgensterkerk fungeren deze avond nog wel meer vreemde snoeshanenals lijsttrekker. LPF-aanvoerder tevens partijvoorzitter Bert Snel wil datde gemeente politiemensen beter beloont ('Moet je voor in Den Haag wezen',brult de zaal) en VVD-aanvoerder Riens Meijer wekt met zijn tirade tegeneen woningcorporatie (wil tegen zin van bewoners slopen) massale lachlustop:

'Deze corporatie heeft het absolutisme van de macht ingevoerd dat wejuist in de Tachtigjarige Oorlog hebben afgeschaft!'

Bij zoveel verbaal geweld steekt de inbreng van Erik Boog deze avondbleekjes af, maar op grote uitglijers valt hij althans niet te betrappen.De lijsttrekker van D66 komt in het door de Gooi- en Eemlandergeorganiseerde debat amper aan bod, buiten zijn schuld. In het rijtje vantien lijsttrekkers is hij helemaal aan de linkerkant geplaatst, waardoorde microfonist van dienst hem permanent over het hoofd ziet.

'Ja, hallo. Hiero! Mag ik ook wat zeggen?' Het is alsof de geest vanHans Wiegel deze avond van Groningen naar Hilversum is overgewaaid: D66 kanmaar beter buiten spelen.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden