Debat

Sybrand van Haersma Buma eindigde donderdagnacht op de laatste plaats in het lijsttrekkersdebat bij Knevel & Van den Brink. Vier procent van de kijkers vond hem de beste. Winnaar werd Diederik Samsom: veertig procent.


Sinds de lijsttrekkersdebatten in handen zijn gevallen van de Hilversumse formatdenkers is duidelijkheid verschaffen over de politieke standpunten van de partijen niet meer het belangrijkste doel. Het gaat om een uurtje lekkere televisie en het antwoord op de vraag wie het debat zal winnen.


Renze Klamer, een soort christelijke kloon van Rutger Castricum, ving de lijsttrekkers op bij de ingang. 'Heeft u al een beetje een boze blik geoefend?', vroeg hij aan Roemer. 'Heul erg boos!', zei Emile, in plaats van het irritante ventje de heg in te meppen en door te lopen.


'Doe 'm 's effe flink?', zei de EO-jongere. Maar daar had Roemer nog even geen zin in. Al weet je nu al dat hij nog maar één debat hoeft te verliezen voor hij alles doet wat een halvezool met een camera hem vraagt.


'Doe 's een huppeltje op één been, trek er eens een héél grappig gezicht bij en roep eens joepiedebroekie?'


'Joepiedebroekie! Zo goed?'


'Vanavond ga ik knallen', zei Emile Roemer.


'Wat is de grootste leugen die u ooit in uw leven heeft verteld?', vroeg Andries Knevel aan Mark Rutte.


'Dat ik goed kan tennissen', loog Rutte.


Van den Brink legde de spelregels uit. 'Eén ding afspreken', zei hij, 'er wordt vanavond niet gejokt, heren. Eens?'


Samsom maakte een vermoeide beweging met zijn ogen: zo sprak hij zelfs zijn zoontje van 6 niet toe. Oké, hij zou niet jokken. Buma keek blanco in de lens.


'Sybrand van Haersma Buma, er wordt vanavond niet gejokt!', blafte Knevel. Je zag Buma dromen van een kopstoot. 'Ik zeg: we gaan niet jokken vanavond', zei hij maar braaf.


'Nou, het kwam er wat minnetjes uit', zei Knevel, wiens ego inmiddels zover is opgezwollen dat hij binnenkort een poging zal wagen het Veluwemeer lopend over te steken.


Toen was het tijd de vechthonden de ring in te sturen om hun kunstje te laten zien. De opwinding steeg toen Samsom 'Nou doet u het weer!' riep tegen Rutte. 'Zegt u dat-ie jokt?', riep Van den Brink in alle staten, 'zegt u dat-ie jokt!?'


'Ik moet constateren dat tegen alle afspraken in het woord leugen is gevallen', zei Knevel gemaakt bedroefd - hij kon niet blijer zijn. De lijsttrekkers lachten gewillig.


Na drie rondjes debat wisten we niets wat we niet allang wisten. Maar daar ging het dus ook niet om. Het ging erom wie de beste debatteerder was. De beste debatteerder moet premier worden en ons land uit de crisis debatteren.


Knevel vroeg aan Roemer of het beter was gegaan dan zondag - een beetje zoals je aan je dementerende oma van 100 vraagt of het al wat beter ging dan zondag, met soep lepelen. 'Nou, dat lees ik straks wel op Twitter', zei Emile blij.


Dat televisiemakers lekkere televisie willen maken, kun je ze amper kwalijk nemen. Dat zit die jongens in het bloed. Ze moeten kijkcijfers scoren en omdat ze zelf over een korte concentratieboog beschikken gaan ze ervan uit dat ook de kijker na een debatje van langer dan één minuut afhaakt.


Maar dat de fine fleur van onze politieke kaste zich nu al jaren leent voor dit soort circusnummers is een gotspe. Wanneer gooien politici de kont tegen de krib? Wanneer loopt er eentje met opgestoken middelvinger de studio uit, na de zoveelste infantiele vraag, irritante interruptie of poging hem door een hoepeltje te laten springen? Mijn stem heeft hij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden