Update

Debat verklaring Rutte II dinsdag en woensdag

Het debat over de regeringsverklaring van het tweede kabinet Rutte is volgende week dinsdag en woensdag. Het debat zou morgen plaatsvinden, maar is uitgesteld omdat de oppositie in de Tweede Kamer eerst een berekening wil van het Nibud van de koopkrachteffecten van het vorige week gepresenteerde regeerakkoord.

Redactie
Rutte en Samsom, na het debat over het regeerakkoord. Beeld anp
Rutte en Samsom, na het debat over het regeerakkoord.Beeld anp

Dat besloot de Tweede Kamer woensdag op voorstel van de Kamervoorzitter.

De oppositie wilde vasthouden aan het debat op donderdag en volgende week nog eens een debat over de berekeningen van het Nibud. Dat ging coalitiepartijen VVD en PvdA echter te ver. Zij wilden of een debat donderdag en dan niet het Nibud inschakelen, of wel het Nibud vragen, maar dan tot volgende week wachten met een debat over de regeringsverklaring. We kunnen elkaar niet blijven bekogelen met koopkrachtplaatjes, stelde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.

Uiteindelijk stemde de Kamer in met het voorstel van voorzitter Anouchka van Miltenburg. Verscheidene partijen deden dat met frisse tegenzin. Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie noemde het ,,een heel slechte zaak'' dat pas over een week de regering zich presenteert aan de Tweede Kamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden