Debat pedofielenvereniging Martijn na zomer

De Tweede Kamer debatteert na de zomervakantie over pedofielenvereniging Martijn. Het gaat dan om de vraag of de vereniging kan worden vervolgd of verboden. Dat zegt PvdA-Kamerlid Khadija Arib vandaag in een reactie op het burgerinitiatief van Henk Bres.

© ANP

Bres heeft genoeg handtekeningen voor een debat in de Tweede Kamer over een verbod van Martijn. 'Dit is een duidelijk signaal dat mensen het landelijk zat zijn', aldus Bres. Voor zijn burgerinitiatief verzamelde hij in 15 dagen tijd 41.000 handtekeningen. Met een burgerinitiatief kan een onderwerp op de agenda van de Kamer komen.

Verbod
Arib wil dat het kabinet bekijkt of er mogelijkheden zijn om Martijn te verbieden. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot af te zien van vervolging, omdat strafbare feiten waarvoor (ex-)bestuursleden van Martijn zijn veroordeeld of waarvan ze werden verdacht, niet zijn gepleegd in het kader van werkzaamheden voor de vereniging.

Arib liet al weten op zijn minst een verbod van de website van Martijn te willen, als het onmogelijk is de vereniging te ontbinden.

Vervolgen
Het CDA drong er bij minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) al op aan om Martijn te laten vervolgen. De VVD wil dat het OM scherp blijft opletten, of Martijn alsnog is aan te pakken.

PVV-leider Geert Wilders kwam vandaag met complimenten voor Henk Bres. Hij vindt dat er veel te zeggen is voor een verbod van de vereniging. 'Seks met kinderen heeft niks met vrijheid te maken: walgelijk!'

Burgerinitiatieven
Iedere volwassen Nederlander kan een burgerinitiatief indienen om een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Sinds de invoering in mei 2006 werden 11 initiatieven ingediend. Vier initiatieven worden door de Kamer behandeld, zes haalden de Kamer niet omdat ze niet aan de regels voldeden. Van één initiatief wordt nog gekeken of het aan die voorwaarden voldoet.

Tot de burgerinitiatieven die het wel haalden, behoorde het initiatief 'Stop fout vlees' van Milieudefensie, een pleidooi voor betere behandeling van de ziekte van Lyme en een initiatief voor hogere AOW. Kamerleden voerden soms nog wel een gesprek over onderwerpen die werden afgewezen.

Steunbetuigingen
Een burgerinitiatief kan pas bij de Tweede Kamer worden ingediend als er 40.000 steunbetuigingen met naam, adres en geboortedatum van personen ouder dan 18 jaar en met de Nederlandse nationaliteit zijn ingediend. De gegevens worden steekproefsgewijs gecontroleerd.

Ook mag een onderwerp niet in de laatste twee jaar door de landelijke politiek zijn besproken. Evenmin mag het voorstel gaan over de Grondwet, de belastingen of begrotingswetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden