Debat over uitzettingsbeleid Duitsland laait op na moord op 14-jarig meisje door 20-jarige asielzoeker

In Noord-Irak is vrijdagochtend een 20-jarige Irakees aangehou­den die ervan wordt verdacht het 14-jarige Duitse meisje Susanna te hebben verkracht en vermoord. Haar lichaam werd woensdag gevonden langs een spoorlijn in Wiesbaden. De verdachte is een uitgeprocedeerde asielzoeker die naar Irak was gevlucht met vliegtickets onder een valse naam.

Sterre Lindhout
Op de plek waar het lichaam van Susanna werd gevonden, zijn bloemen en kaarsen neergelegd. Op het kruis staan: ‘Susanna, 14 jaar, slachtoffer van de tolerantie’. Beeld AFP
Op de plek waar het lichaam van Susanna werd gevonden, zijn bloemen en kaarsen neergelegd. Op het kruis staan: ‘Susanna, 14 jaar, slachtoffer van de tolerantie’.Beeld AFP

Het drama werkt als lont in het kruitvat van het debat over de uitzetting van asielzoekers. ‘Waarom worden uitgeprocedeerde asielzoekers niet consequenter uitgezet en waarom konden de man en zijn familie onder een valse naam het land verlaten?’ Dat vroeg Christian Lindner, leider van de liberale FDP, in de Bondsdag. Hij was niet de enige. Twee dagen na de vondst van Susanna’s lichaam drijft de oppositie de regering in het nauw met dergelijke kritische vragen.

Ze zijn in de eerste plaats gericht aan minister Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken, wiens departement zowel verantwoordelijk is voor de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers als voor grensbewaking en douane. De rechtse AfD, maar ook de Bild-Zeitung gaan een stap verder en stellen Angela Merkel en haar asielbeleid direct verantwoordelijk voor de dood van het meisje. De AfD wil zaterdag voor het stadhuis van Susanna’s woonplaats Mainz demonstreren onder het motto ‘We zijn het zat, eindelijk consequenties.’

Langs een spoorlijn in de Duitse stad Wiesbaden werd woensdag het stoffelijk overschot gevonden van Susanna, een 14-jarig joods meisje. Beeld AFP
Langs een spoorlijn in de Duitse stad Wiesbaden werd woensdag het stoffelijk overschot gevonden van Susanna, een 14-jarig joods meisje.Beeld AFP

Tip

Susanna werd sinds 22 mei vermist. De politie hield eerst rekening met het scenario van een zelfgekozen verdwijning, omdat het meisje veel spijbelde en op straat hing. Daar kwam ze in contact met de verdachte, Ali B., en zijn broertje, aldus Stefan Müller, korpschef van de politie in West-Hessen.

Woensdag werd haar lichaam gevonden in een bosje, de politie kwam het op het spoor door een tip van een 13-jarige buurjongen van B., een Syrische vluchteling. Volgens de politie zijn er sporen van verkrachting. Susanna was lid van de joodse gemeente in Mainz. Of haar religie een drijfveer is geweest voor de verdachte, is onbekend.

B. en zijn familie blijken vorige week donderdag halsoverkop teruggereisd, via Istanbul, naar Erbil. Behalve vliegtickets onder een andere naam, hadden ze ook tijdelijke papieren, een zogenaamd ‘laissez-passer’, van de Iraakse ambassade. Hoe dat mogelijk is, blijft vooralsnog een raadsel. Vooral omdat B. een bekende van de politie was: hij was betrokken bij verschillende vechtpartijen en deelde eerder dit jaar klappen uit aan een vrouwelijke agent.

Het drama in Wiesbaden heeft de potentie Merkels regering in het nauw te drijven. Want er lijkt - net als bij terrorist Anis Amri, de man die in december 2016 met een gestolen vrachtwagen een Berlijnse kerstmarkt opreed – opnieuw sprake van nalatigheid en verkeerde inschatting van de Duitse politie en justitie.

Na de aanslag op de kerstmarkt beloofde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière een zorgvuldiger omgang met criminele asielzoekers en het versnellen van uitzettingen. In elk geval dat laatste lijkt mislukt. Van de naar schatting ruim 230 duizend in Duitsland verblijvende uitgeprocedeerden, verlieten er in 2017 maar krap 24 duizend het land, duizend minder dan in 2016.

Rechtszaak tegen uitzetting

Een belangrijke oorzaak van die vertraging is dat de grote meerderheid een rechtszaak tegen de uitwijzing aanspant, die vaak maanden of jaren duurt. Zo ook bij Ali B., die al op 30 december 2016 te horen had gekregen dat hij Duitsland moest verlaten en vervolgens een advocaat in de arm nam.

Of Ali B. nu wordt uitgeleverd is nog niet zeker. De mogelijkheid bestaat ook dat hij in Irak wordt berecht. Duitsland en Irak hebben geen uitleveringsverdrag, maar desondanks is uitlevering in sommige gevallen mogelijk, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Briefje op de plek waar het lichaam van Susanna is gevonden. Beeld AFP
Briefje op de plek waar het lichaam van Susanna is gevonden.Beeld AFP

De moord op Susanna is niet de eerste in z’n soort. Vorig jaar werd de 15-jarige Mia door een Afghaanse leeftijdgenoot vermoord. Twee jaar geleden werd het lichaam van de 19-jarige Maria gevonden; zij bleek verkracht en gedood door een vluchteling die minderjarigheid had geveinsd om in Duitsland te mogen blijven. Beide daders hebben levenslang gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden