Debat Kapitalistische logica

Waar de intelligentsia zich ophoudt, en hoe - Gidi Heesakkers luistert mee naar een best lastige lezing op de Academische Club.

Wanneer?

Donderdag 13 februari, 17.30 - 19.15 uur in de Amsterdamse Academische Club, 'de bruisende ontmoetingsplaats van de Universiteit van Amsterdam'. Volgens de gastvrouw 'een van de best bewaarde geheimen van de stad'.


Waar?

Laat ons het maar verklappen: aan de Oudezijds Achterburgwal in het centrum, naast universiteitsgebouwencomplex de Oudemanhuispoort. Van binnen oogt het clubhuis als een kruising tussen een herensociëteit en een thuisbibliotheek. Boven de leren fauteuils, met kranten bezaaide salontafels en bankierslampen kringelt nog net geen sigarenrook. Tot september mochten alleen leden dit fort betreden.


Wie?

De bijeenkomst van vandaag is belegd naar aanleiding van het nieuwste boek van emeritus professor Arthur Wassenberg. Voor niet-ingewijden een bittere pil waarin hij stelt dat 'de ontregeling van economische systemen zich beter laat duiden wanneer we de cycli van economische orde en wanorde bekijken als een piramidespel'. Geen boek om op een achternamiddag tot je te nemen, spreekt een van de genodigden de zaal bemoedigend toe. De sprekers zijn hoogleraren van naam: Arnoud Boot, Hans Schenk, Ernst Verwaal en Alexander Rinnooy Kann.


Hoe?

De gastvrouw onthaalt Wassenberg als 'feestvarken'. Termen als 'clusterspecifieke investeringen' aanhoren, zou voor economen zomaar feestelijk kunnen zijn. Er valt minder te vieren voor hen die dergelijk jargon op braakliggend terrein in de hersenpan moeten onderbrengen. Wanneer alle wijsgeren aan het woord zijn geweest, begint het debat dat al vijf minuten afgelopen had moeten zijn. Tien minuten later bedankt de gespreksleider voor het 'enthousiaste stilzwijgen bij het aanhoren van de verhalen'. De borrelfase breekt aan, op de voet gevolgd door etenstijd.


Publiek?

Bijna alle stoelen in de Academische Club worden warm gehouden door dry aged zitvlees. Het balkon gunt uitzicht op kale kruinen van slimme jongens die in de collegebanken zaten toen de smartphone nog niet de angstgegner van de spanningsboog was. Hun aandachtige luisteren betekent geenszins dat ze er een snars van snappen. 'Hier was geen touw aan vast te knopen,' zegt een van de weinige 50-minners in het gezelschap na afloop. Hij had gehoopt op 'meer koppelingen naar de praktijk van vandaag, met de economische crisis enzo'. 'Academisch geneuzel', besluit degene die het waagde om tijdens de lezing bier te halen. Zijn baard is een ton-sur-ton palet van grijstinten, onder zijn pak draagt hij Nikes.


Terugkomen?

Normaal gesproken vindt er meer kennisvalorisatie plaats, zegt de gastvrouw schertsend als de borrel op beschaafde wijze doodbloedt. Komende week analyseren politiek commentator Max van Weezel en journalist en onderzoeker Margalith Kleijwegt het oprukken van de mediacratie aan de hand van tv-fragmenten. Elke vrijdag is er live-jazz, 'met lekkere hapjes en een haardvuur'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden