Debat is weldaad voor het verhitte gemoed

De mogelijkheid bestaat dat door de massale belangstelling voor Wilders’ film Fitna, de website plat gaat bij de eerste vertoning....

Redelijkerwijs gesproken kan dan ook worden aangenomen dat de BID zal aantonen dat het niet van realiteitszin getuigt (zoals Wilders doet) om de islam de Zwarte Piet toe te spelen, betreffende ‘de’ oorzaak van ‘het’ kwaad in de wereld. Een uitslag die een weldadige uitwerking zal hebben op de verhitte gemoederen, zowel in Nederland als ver daar buiten, doordat Wilders automatisch buiten spel wordt gezet.

Wouter ter Heide, Zwolle

Satire
Er is één groot verschil, afgezien van de bekendheid enerzijds en de onbekendheid anderzijds, tussen de Deense cartoons en de aangekondigde Koranfilm. De eerste waren een satire en dus naast alle ernst ludiek verpakt. Dit relativeert. De tweede is naar ik vrees bijzonder serieus en ernstig. Dit absoluteert. Form follows function, waarbij de satire mijn voorkeur heeft.

Satire
H.C. van Nederveen, Ny (België)

Onwaarschijnlijk
Het is opvallend. Van werkelijk ieder onderwerp is op het web een filmpje te zien. Zou nou echt niemand, zelfs niet de vijf beveiligers van Wilders, met zijn mobiel een stukje van de film stiekem hebben opgenomen? Onwaarschijnlijk. Zelfs de dood van Saddam werd gefilmd. Er is één conclusie: er is geen film. En op 1 april meldt Geert Wilders triomfantelijk dat alleen het noemen van een film genoeg is om de islam haar echte karakter te laten tonen.

Onwaarschijnlijk
Jan de Jong,

Overzicht
Volkskrant; bedankt voor uw duidelijke stellingname! Het door u geplaatste overzicht ‘uitspraken Geert Wilders’ is geheel conform de traditie van begeleidende overzichten bij berichtgeving over catastrofes als gecrashte passagiersvliegtuigen, verwoestende tornado’s en ontsnapte gifwolken (Binnenland, 18 maart). Was het alleen niet te vroeg?

Overzicht
Stan Scherder, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden