Debat in Houston was laatste kans om Trump af te remmen

Eindelijk opende Marco Rubio donderdagavond de aanval op Donald Trump. Tijdens het Republikeinse verkiezingsdebat in Houston liet hij een paar keer zien dat de keizer weinig kleren aan heeft. Maar de vraag is of dat Trump zo laat in de race kan deren.

Marco Rubio, Donald Trump en Ted Cruz tijdens het debat donderdag op vrijdagnacht. Beeld Reuters
Marco Rubio, Donald Trump en Ted Cruz tijdens het debat donderdag op vrijdagnacht.Beeld Reuters

Het debat werd gezien als een laatste kans van de andere kandidaten om het momentum van Trump af te remmen. Trump, die drie van de vier voorverkiezingen won, is inmiddels de grote favoriet om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen, met dank aan de versnipperde tegenstand.

Rubio, de senator uit Florida die nog geen overwinning heeft gehaald in de voorverkiezingen, haalde verschillende grote en kleine schandalen van Trump uit de oude doos. Hij herinnerde aan slechtbetaalde illegale Polen, die in de jaren tachtig een gebouw op Manhattan moesten slopen om plaatst te maken voor een Trumptoren. Hij herinnerde aan de Trump Universiteit, een online cursus die studenten vijftienhonderd tot dertigduizend dollar kostte en niets opleverde; Trump werd ervoor veroordeeld.

Erfenis

In de eerste negen debatten had Rubio de aanvallen op Trump overgelaten aan Jeb Bush, en in mindere mate aan de Texaanse senator Ted Cruz. Maar Bush was niet krachtig genoeg en Cruz viel Trump vooral aan op zijn kwestieuze (want te progressieve) verleden. Dat bleek Trump weinig te deren, omdat zijn hardwerkende aanhangers vooral gevoelig zijn voor de populistische, protectionistische retoriek van Trump.

Rubio probeerde Trump te schetsen als dubieuze zakenman, die rijk geworden is dankzij zijn erfenis en over de ruggen van de arbeiders voor wie hij zegt op te komen.

Trump is favoriet

Donald Trump is nu de favoriet voor de nominatie. Zolang Rubio óf Cruz niet uit de race stapt, zal de miljardair blijven winnen. Lees hier drie vragen over de Republikeinse race.

Het sterkste moment van Rubio was het punt waarop hij breed lachend Trumps gebaartjes en logica kopieerde, om te laten zien dat Trump zijn belofte om Amerika weer groot te maken slecht kan onderbouwen. Rubio bleef vragen hoe Trump het zorgstelsel Obamacare gaat verbeteren, Trump bleef maar herhalen dat hij meer concurrentie van zorgverzekeraars (uit verschillende staten) wil. Ook de debatleiders waren sceptisch. 'Is er nog iets dat u daaraan wilt toevoegen?' Trump: 'Nee! Er is niets aan toe te voegen!'

Over de Poolse illegalen zei Trump, in een reactie na afloop van het debat: 'Dat was vijfendertig jaar geleden. En de rechtszaak is geschikt. No big deal.'

Zweetproductie

Verder verdedigde Trump zich op zijn Trumps: door zijn tegenstanders belachelijk te maken wegens slechte peilingen en, in Rubio's geval, zijn overdadige zweetproductie ('Ik weet niet wat er met hem aan de hand is').

Bij vlagen ging het debat onder in chaos, wanneer Rubio, Trump, Cruz en de debatleiders door elkaar bleven praten - iedereen dacht op hetzelfde moment beet te hebben, en liet niet meer los.

Volgens de meeste analisten waren Rubio en Cruz de winnaars van het debat. Maar de vraag is of ze daarmee de aanhangers van Trump hebben losgeweekt - die blijken al maanden veel trouwer dan iedereen dacht, en vinden zijn gebrek aan inhoud overkomelijk. Maximaal haalbaar in deze fase is waarschijnlijk dat ze twijfelaars uit het kamp-Trump hebben gehouden. Maar daarmee komen ze nog niet in de buurt van Trumps peilingen, die op winst staat in de meeste van de twaalf staten waar aankomende dinsdag voorverkiezingen worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden