Debat Hollande versus Sarkozy: de opvallendste leugens en verdraaiingen

Ruim twintig miljoen Fransen zagen gisteravond hoe de twee resterende kandidaten voor het presidentschap op elkaar inhakten tijdens een debat dat meer dan twee en een half uur duurde. De toon was fel en de kandidaten namen soms een loopje met de waarheid. De opvallendste verdraaiingen in een overzicht.

Frans gezin kijkt thuis naar het debat.Beeld ANP

Al na enkele minuten noemde president Sarkozy zijn gesprekspartner ronduit een 'menteur!', een 'leugenaar'. De toon van het debat was daarmee gezet. Hollande riposteerde de beschuldiging door zijn rivaal meermaals weg te zetten als 'charlatan'. Maar wie loog waarover en wie zette de waarheid naar zijn

Beeld ANP

hand? Onder meer Le Monde, Le Huffington Post en het persbureau AFP kwamen vandaag met een overzicht.

Geen recessie
Zo stelde Sarkozy dat Frankrijk sinds 2009 geen recessie heeft gekend. De president definieerde echter het woord recessie foutief door te goochelen met de woorden 'kwartaal' en 'trimester'. Echter, volgens de correcte cijfers kende Frankrijk onder zijn bewind meerdere recessies.

Een sappiger leugen vertelde Sarkozy over zijn vermeende aanwezigheid op een fondsenwerving voor zijn partij UMP op 9 december 2009 in het prestigieuze driesterrenrestaurant Le Bristol. De president ontkende glashard zijn aanwezigheid op deze avond bij de zogenaamde 'Premier Cercle', een cirkel rijke Fransen die Sarkozy rondom zich wist te verzamelen om de partijkas te spekken. Op deze 9 december waren ook Liliane Bettencourt en Eric Woerth aanwezig.

Deze twee laatsten waren de hoofdrolspelers in het schandaal dat in de zomer van 2010 zou losbarsten rondom illegale gelddonaties die Bettencourt, de schatrijke erfgename van het L'Oréal-imperium, geschonken had aan verschillende politieke partijen van rechtse signatuur. Vooral Sarkozy's UMP zou onder auspiciën van Eric Woerth, de toenmalige penningmeester, geprofiteerd hebben van deze donaties. 'Sarko' ontkende gisteravond opnieuw glashard zijn aanwezigheid op die bewuste avond, hoewel het blad Le Parisien een artikel met foto naar buiten bracht waarop de president duidelijk te zien is wanneer hij, aan de zijde van Woerth, Le Bristol die avond verlaat.

Liliane Bettencourt.Beeld epa

100 miljard
Maar ook Hollande neemt het niet altijd even nauw met de waarheid. Zo claimt de socialist dat de staatschuld onder het bewind van Sarkozy met '600 miljard euro' is toegenomen. Sarkozy riposteert droogjes. 'De staatsschuld is sinds 2007 met 500 miljard gestegen. Een foutje van 100 miljard, dat geeft toch al te denken'. Volgens de cijfers die Le Monde kon inkijken, heeft Sarkozy in deze inderdaad het gelijk aan zijn kant.

Buitenlandse handel
Ook goochelt Hollande met de exacte cijfers van de buitenlandse handel. Zo stelt hij dat onder premier Jospin (de vorige socialistische premier van Frankrijk) het handelssaldo van Frankrijk met het buitenland in balans was. 'Inmiddels is het tekort opgelopen tot 70 miljard euro', bijt Hollande zijn liberale opponent toe. Dat blijkt niet helemaal te kloppen. Le Monde zocht de cijfers op onder Jospin en vond ook in de jaren 2000 tot 2002 een negatieve handelsbalans, die inderdaad bij Jospins vertrek op licht positief stond.

Berlusconi
Hollande kwam echter verrassend terug met een onverwachte troefkaart. Dit keer draait het niet om de cijfertjes, maar om de politieke verwanten waarmee Sarkozy zich op Europees niveau heeft omgeven. 'Een ander land in Europa waar het ook zeer slecht gaat, is Italië, dat jarenlang onder leiding stond van uw vriend Berlusconi', aldus Hollande. Wat volgt is een vrij absurdistisch gesprekje.

Sarkozy beantwoordt de opmerking namelijk opnieuw met een glasharde ontkenning. 'Ik beschouw meneer Berlusconi niet als mijn vriend. Hij leek trouwens uw campagne meer genegen te zijn'. 'Hij is in ieder geval in Europa net als uw UMP lid van de Europese Volkspartij, of niet soms?', riposteert Hollande.

'Nee, nee dat klopt niet'.
'Verdraait u toch de waarheid niet, Berlusconi is lid van de EVP, net als u'.
'Meneer Berlusconi is een Berlusconiaan', meent Sarkozy.
'Nee, nee hij is van de EVP of niet? Beantwoordt u toch mijn vraag.'
'Ik ben uw leerling niet! Ik zal antwoorden als ik weet waar ik op te antwoorden heb.'
'Wel: dat Berlusconi net als u lid is van de EVP.'
'Meneer Berlusconi is geen lid van mijn partij, nooit geweest ook'.
'Hij is het wel op Europees niveau', concludeert Hollande, net voordat de moderators eindelijk ingrijpen.

En inderdaad: Sarkozy liegt. Berlusconi's partij, de Forza Italia, is wel degelijk onderdeel van de Europese Volkspartij, een coalitie van conservatieven en christen-democraten in het Europese Parlement. Bovendien waren Sarkozy en Berlusconi ook buiten de politiek om goed met elkaar bevriend, zoals meerder (vakantie)foto's uitwijzen. Sarkozy ontkende dit voorheen ook nooit, totdat Berluscioni zelf in diskrediet kwam.

Voorsprong
En hoewel Sarkozy Hollandes meerdere bleek in het (lange) debat en de situatie vaker naar zijn hand wist te zetten, staat Hollande in de peilingen ook daags nadien nog steeds ruim voor op Sarkozy.

Maar als de Franse politieke geschiedenis één ding heeft uitgewezen, is de winnaar van het debat nog niet altijd de winnaar van de verkiezingen. De echte winnaar is aanstaande zondag bekend, en geen dag eerder.

Lionel Jospin.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden