Debat als rookgordijn

DRIE KEER kon de kijker zich woensdagavond nader informeren over de commotie rond Ayaan Hirsi Ali, die volgens een artikel in Vrij Nederland helemaal niet ernstig is bedreigd en moet worden gezien als een geestverwant van Jules Croiset en Tara Singh Varma....

Paul Brill

Wie had afgestemd op Barend & Van Dorp kwam het dichtst bij het vuur te zitten en werd ook het beste geïnformeerd. De late night talkshow was er als enige in geslaagd om Hirsi Ali op te sporen, zodat er telefonisch rechtstreeks met haar kon worden gesproken. Ze werd geconfronteerd met een aantal toegespitste vragen en gaf even exact tekst en uitleg.

Voor de meeste mistvorming zorgde De leugen regeert, het programma dat zich opwerpt als de waakhond van de media. Bij een kwestie als deze is er vooral behoefte aan feitenonderzoek en weging van informatie, maar Felix Meurders en de zijnen hadden gekozen voor de makkelijke weg: een debat tussen VN-journaliste Elma Verhey en oud-minister Neelie Kroes, die een steunactie voor de ondergedoken Somalische politicologe is begonnen.

Nou ja makkelijk, dan nóg moet een en ander helder worden geschetst en moet er lijn worden gebracht in het gesprek. Dat gebeurde nauwelijks. Bovendien spreidde Kroes meer verontwaardiging dan kennis van de details ten toon. Uiteindelijk gooide ze een 'betrouwbare' bron in de strijd, die vermoedelijk bij de AIVD moet worden gezocht, maar die anoniem en dus minstens zo ongrijpbaar is als de twijfelachtige bronnen van Verhey. Aan het slot van het debat was de zaak geen spatje duidelijker geworden dan aan het begin.

Helaas heeft De leugen regeert wel vaker een slechte hand van gasten kiezen. Een week eerder was het rellerige Leefbaar Rotterdam-raadslid Michiel Smit uitgenodigd voor wat al snel afgleed naar een wezenloos debat met hoofdredacteur Cees van der Wel van TV Rijnmond. Dat was kennelijk nog niet genoeg fortuynisme voor én uitzending, want verder kreeg Winny de Jong, op dat moment het opgefokte middelpunt van de Hoekse en Kabeljauwse twisten in de LPF-fractie, de gelegenheid om de berichtgeving rond haar persoon te becommentariëren.

Dan is er nog communicatieprofessor Hamelink, die de media wekelijks de les leest en er woensdag op aandrong om foutieve berichtgeving ruimhartig te rectificeren. Intussen is hij zelf nooit teruggekomen op onjuistheden die hij in de eerste uitzendingen heeft gedebiteerd - of het moet de monkelende erkenning op de website van het programma zijn dat sommige uitspraken 'misschien wat preciezer hadden kunnen worden geformuleerd'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden