Debacles a la Barings goed voor Coopers & Lybrand

Na een paar mindere jaren verwacht Coopers & Lybrand dit jaar weer een flinke groei in de accountancy. Het Amsterdamse kantoor, waar accountants, belasting- en organisatie-adviseurs werken, denkt dat de groei voor een flink deel kan komen uit toenemende aandacht bij de leiding van bedrijven voor de interne controle-mechanismen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Er zijn een paar incidenten geweest, niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland, waardoor management en commissarissen zich gaan afvragen of dergelijke affaires ook in het eigen bedrijf mogelijk zijn', zei gisteren voorzitter C. van Luijk bij de presentatie van de jaarcijfers van Coopers & Lybrand.

'We merken dat ongelukken zoals dat van Barings en de woningbouwverenigingen onrust veroorzaakt bij veel directies. Ze willen weten of ze voldoende controle hebben op wat zich in hun onderneming afspeelt, of iedereen zich aan de wet houdt en of ook de interne regels nageleefd worden', aldus Van Luijk. In het afgelopen jaar zijn verscheidene organisaties, zowel privaat als publiek van karakter, in grote problemen of zelfs een faillissement verzeild geraakt als gevolg van een ongecontroleerde handel in derivaten, afgeleide financiële produkten zoals opties en futures.

Van Luijk voegde zich in het koor van autoriteiten die menen dat dergelijke incidenten zich niet bij Nederlandse banken kunnen voordoen. 'Geen enkel controlesysteem is volledig waterdicht. Maar de kans dat iets dergelijks zich in Nederland afspeelt, acht ik echt klein.'

De winst steeg vorig jaar met 18,5 procent tot 26,9 miljoen gulden. De omzet daalde echter van 673 tot 659 miljoen gulden.

Coopers & Lybrand publiceerde gisteren ook voor het eerst een overzicht van zijn vermogensverhoudingen. Er blijkt voor 15,5 miljoen gulden aan immateriële vaste activa op de balans te staan, 'voornamelijk goodwill van overgenomen bedrijven'. Ook is nog een deel van de fusiekosten uit 1990 geactiveerd onder dit kopje.

Een andere opvallende post zijn de voorzieningen, die voor 34,6 miljoen op de balans staan. 'Een klein deel' hiervan is gereserveerd voor claims wegens beroepsaansprakelijkheid. 'We zijn verzekerd, maar als er een claim binnenkomt zetten we meteen wat apart voor ons eigen risico.' Het bedrijf blijkt stevig gefinancierd: er is een eigen vermogen van 76,2 miljoen gulden op een balanstotaal van 111 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.