Deaud

SHEILA SITALSING

Dit stukje zou gaan over Magda Berndsen, 20 duizend euro en het verbijsterende onvermogen bij D66 om zo'n kwestietje snel, stil en afdoende te regelen.

Maar twee dagen geleden mailde iemand me een ijzingwekkend geluidsfragment van 2.52 minuut van RTV Rijnmond en sindsdien kon ik aan weinig anders denken. In het fragment legt voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema eerder deze week in de rechtszaal een verklaring af tegen de man die op 28 septemer 2010 onder de schuilnaam Allah_u_akbar aan haar twitterde: 'Femke? Zal je toekijken als ik je kleine dochterje (sic) helemaal uit elkaar trekt (sic)?'

Halsema's dochter is 6.

Enkele jaren geleden schreef de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding dat de grove bedreigingen tegen politici, die net zo onlosmakelijk met hun baan verbonden zijn als vergaderen, 'tot gevolg kunnen hebben dat opvattingen die iemand over het leven heeft aan de orde gesteld kunnen worden en kunnen wijzigen. Dit betreft onder meer de veronderstellingen dat de wereld ons goedgezind is, dat het bestaan zinvol is, en dat we als persoon waardevol zijn.'

In die 2.52 minuut legt Halsema precies uit wat een 'gewijzigde opvatting over de veronderstelling dat de wereld ons goedgezind is' betekent: machteloze woede, politie op het schoolplein, een uitje naar Artis van een klas 6-jarigen onder begeleiding van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, gedwongen binnenspelen en een moeder die in blinde paniek haar kind narent als dat een eindje over de stoep fietst.

Op het vlak van bedreigd worden is Halsema een veteraan. Het hele politiek spectrum is weleens anale groepsverkrachting, terminale ziekten en de marteldood toegewenst - meestal anoniem. Geert Wilders heeft sinds de moord op Van Gogh in 2004 niet meer alleen gefietst. Altijd lijfwachten als permanente herinnering aan de eigen sterfelijkheid.

Of iemands kinderen erbij halen nieuw is, weet ik niet. Wel dat het de effectiefste manier is om iemand volledig te ontregelen. Dat was overigens niet de bedoeling van de 36-jarige Rotterdammer Friedrich E., de man achter Alah_u_akbar. Hij wilde, zei hij, juist met Halsema in discussie, middels een ludieke en satirische tweet.

Een interessante spiegel van de tijd zijn de internetreacties, die grofweg in vier categorieën vallen.

Groep 1 klaagt: over klassejustitie en 'huiliehuilie' van Halsema, 'want als wij worden bedreigt, kom de politie egnie'.

Groep 2 relativeert: 'uit elkaar trekken' is geen doodsbedreiging, maar internetriooltaal voor kapotneuken, 'en dat is iets heul anders'.

Groep 3 borrelt van verontwaardiging over de strafeis (180 uur dienstverlening) en eist vierendeling, levenslange opsluiting en publieke terechtstelling.

Groep 4 is de interessantste. Daaronder vallen de adhesiebetuigingen aan Halsema's gezin van De Telegraaf en GeenStijl. Alsof de slager troostend tegen de varkentjes zegt dat hij het vreselijk vindt dat ze worden geslacht. Halsema nodigde beide al uit tot 'een discussie in de eigen kolommen over de grenzeloze grofheid op hun reactiefora'.

Over de vraag met wie je het blijst moet zijn, is een aardige boom op te zetten. Eén ding is duidelijk na een nachtje rioolsurfen: het ware beter als ze tijdens die acht jaar christen-democratische normen- en waardenpolitiek minder tijd en geld in het Handvest Verantwoordelijk Burgerschap hadden gestoken, en meer in spelling- en grammaticaonderwijs.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden