Deaud aan de braadlul

We weten hem te vinden: de voormalige SNS-topman Sjoerd van Keulen. Het volksgericht is een 'followersgericht' geworden.

JEAN-PIERRE GEELEN

Het is slechts een kwestie van tijd voordat er slachtoffers vallen, betoogde onlangs Henri Beunders, hoogleraar geschiedenis van maatschappij, media en cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. 'Dankzij de 'sociale media' begint vervolging van daders en verdachten al in de media 'en dat leidt in de toekomst tot een heksenjacht of lynchpartijen', zo zei Beunders tegen RTL Nieuws.

Op welke wetenschappelijke discipline de hoogleraar zijn voorspellende gaven baseert, is onbekend, maar je hoeft geen geleerde te zijn om een dreiging te zien in de volkswoede die stroomt door kanalen als Twitter, Facebook en blogs.

De 'acht van Eindhoven', de bulkende baas van de SNS-bank: we weten ze te vinden. Zelfs Mart Smeets werd met de dood bedreigd, omdat hij iets te lang het gele anti-kankerbandje van Lance Armstrong om zijn pols droeg.

Wij mogen lachen om het wapenbezit van die gekke Amerikanen, hier trekt de burger zijn smartphone uit de binnenzak en vuurt zijn salvo's op iedereen die hem niet zint. Hij heeft Twitter, en 'weet waar je huis woont'.

Dat het wapen populair is, bewees deze week Jelle Brandt Corstius met zijn aanval op voormalig SNS-baas Sjoerd van Keulen. Hij riep via Twitter (47.887 volgers) en zijn blog op de boef met mails te bekogelen, en te 'eisen' dat die zijn bonus van ruim een miljoen zou teruggeven.

De man hoefde niet te worden gelyncht of bedreigd ('dat werkt alleen maar averechts'), maar: 'Je hoeft het niet beleefd te houden, per slot van rekening is deze boerenbraadlul allesbehalve beleefd.'

Volksgericht? In elk geval een followersgericht; de programmamaker vertelde in Pauw & Witteman hoe hij op Amsterdam CS met high fives werd begroet door passanten.

Op de golven van die volksverontwaardiging plaatste De Telegraaf ('Hoofdredactie: mr J.J.M. Paradijs') dinsdag een foto van de kapitale villa van de bankier. Vanuit de lucht genomen met een 'hexakopter', een op afstand bestuurbaar vliegtuigje voor camera's.

De Funda-plaat besloeg de halve voorpagina. Een mansfiguur bij een openstaande deur was omcirkeld. Uit het bijschrift: 'Gisteren schepte Van Keulen, of mogelijk een huisgenoot (cirkel op foto), een luchtje terwijl onze fotograaf een foto maakte.'

Inderdaad: iemand - mogelijk de melkboer (cirkel op foto) - ging zijn woning binnen. Schande!

De woede, hoe selectief ook, is te begrijpen. Via sociale media borrelt op wat altijd al gistte in de onderbuik. De overige media volgen, machteloos. Opsporing Verzocht 2.0 is onomkeerbaar.

De sentimenten leven volksbreed: het linksige anarcho-gevoel van 'Occupyer' Brandt Corstius ging hier hand in hand met de steeds ongerichtere woede van De Telegraaf en Pownews. Magistraatjes van de media, verenigd in de banken van het volkstribunaal. Het vonnis is unaniem: de boerenbraadlul moet deaud.

Een boodschap die erin gaat als koek bij de hongerige leeuwen. Het morele gelijk is aan onze zijde. De bankbaas mag aan het kruis. Binnenkort zal de soms moedige, maar inmiddels overmoedige Pownews-telg Danny Ghosen het 'monster van Eindhoven' voor de camera in zijn kruis trappen. Mogelijk gaat er nog een afschrikwekkende werking van uit ook, al kan het ook strafvermindering opleveren.

In DWDD poogde hoogleraar Sweder van Wijnbergen de SNS-zaak te nuanceren. Als er schuld bestaat, dan niet alleen Van Keulen, maar de hele directie, de raad van commissarissen, De Nederlandsche Bank en toezichthouders.

'En de ABN AMRO die destijds van z'n troep af wilde!', voegde 'dronken aardbei' Prem Radhakishun eraan toe. Het bleef doodstil in de zaal. Volksgerichten vergen slechts één duivel.

Leve het opportunisme: Van Keulen werd in 2008 nog uitgeroepen tot 'Topman van het Jaar', een kinderlijk me- diaspelletje onder auspiciën van zakenblad FEM. De boerenbraadlul daarachter is nog niet gelyncht.

Maar misschien is dat alleen nog een kwestie van tijd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden