Death Defying Acts, Het Nieuwe Rijksmuseum, Perfume: The Story of a Murderer

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Catherine Zeta-Jones en Saoirse Ronan (rechts) in Death Defying Acts. Beeld .
Catherine Zeta-Jones en Saoirse Ronan (rechts) in Death Defying Acts.Beeld .

Death Defying Acts (Gillian Armstrong, 2007)
BBC 2, 00.20-01.50 uur

Ze zal 12 geweest zijn tijdens de opnamen en speelt een meisje van haar eigen leeftijd. Toch is het de acteerprestatie van Saoirse Ronan die de meeste indruk maakt in het gladde drama Death Defying Acts, over de romance tussen boeienkoning Harry Houdini (Guy Pearce) en de arme Schotse variété-artieste Mary (Catherine Zeta-Jones). Vooral wanneer Ronan alleen is met Timothy Spall, die Houdini's morsige manager speelt, ontstaat prachtige chemie - die Pearce en Zeta-Jones helaas minder hebben. Desondanks laat Death Defying Acts zich makkelijk consumeren: het is een fraai gefotografeerd liefdesverhaal dat zich afspeelt in 1926, het laatste levensjaar van de Hongaars-Amerikaanse Houdini. Hij doet op een Europese tournee Edinburgh aan, waar alleenstaande moeder Mary haar kans schoon ziet te ontsnappen aan haar armoedige bestaan. Veel sfeer, veel strijklicht, veel clichés. En een hartveroverende Saoirse Ronan - onthoud die naam.

Het Nieuwe Rijksmuseum - De film (Oeke Hoogendijk, 2014)
NPO 2, 19.55-22.00 uur

Vermakelijk en onthullend verslag over de tien jaar durende verbouwing van het Rijksmuseum, die de maakster al die jaren volgde. Een bureaucratische, tragikomische thriller is het, zwijgend gadegeslagen door de kunst zelf - het lijkt alsof de schutters hun hoofden meewarig schudden bij het gesteggel. Beeldschoon gefilmd en knap gemonteerd.

Perfume: The Story of a Murderer(Tom Tykwer, 2006)
SBS 9, 20.30-23.25 uur

Wat zou regisseur Tom Tykwer bedacht hebben voor het essentiële gegeven uit de als onverfilmbaar bekendstaande roman Het Parfum? In de woorden van de romanverteller: 'Toen hij eindelijk leerde praten, ontdekte hij dat taal ontoereikend was voor alle geursensaties die hij en niemand anders ervoer.' Wat voor taal geldt, gold nu ook voor het beeld. Het antwoord op de vraag of het Tykwer is gelukt, was destijds allerminst eensluidend. Suggestieve beelden, bombastische beelden en slim gemonteerde beelden gebruikt hij om toch vrij conventioneel het verhaal te vertellen van de wees Grenouille met de overontwikkelde neus en zijn queeste naar de perfecte geur. Maar onvergetelijk is de slotscène, waarin Grenouille een woedende mensenmenigte met een geparfumeerde, witte zakdoek langzaam omtovert tot een adorerende en bedwelmde massa. In al zijn kitsch briljant.

The Normal Heart (Ryan Murphy, 2014)
HBO 3, 22.05-00.15 uur

Behalve series laat betaalzender HBO ook films produceren. Het aidsdrama The Normal Heart is er daar een van, geschreven door Larry Kramer, die daarvoor zijn eigen toneelstuk uit 1985 bewerkte (dat twee jaar geleden nog op de Nederlandse planken stond). Was het stuk destijds - vlak na het begin van de epidemie - een felle aanklacht tegen de maatschappelijke onverschilligheid, de film van Ryan Murphy (Eat Pray Love, Nip/Tuck, Glee) is vooral ook een chronologisch verslag van de begindagen: de onwetendheid, paniek en wanhoop. Mark Ruffalo (Avengers, The Kids Are All Right) is het drammerige alter ego van de schrijver, die Manhattan e.o. probeert te overtuigen van de ernst van de stituatie, Julia Roberts de arts die als een van de weinigen die ernst inziet. Keurige en toch bij tijd en wijle confronterende film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden