Dear Máxima,

Al voordat jezelf hier bent, is men begonnen je geschiedenis te schrijven. je foto's staan in alle kranten...

Ook de premier van Nederland had het over jou. 'Als men eens een telefoonboek pakt om te bellen over een talencursus, dan wil dat nog niet betekenen dat men een huwelijk voorbereidt', zei hij.

Máxima dient versneld te worden genaturaliseerd tot Nederlandse, stond in de krant.

De beheersing van de Nederlandse taal is voor Máxima een eerste vereiste, maar er is nog geen sprake van een officiële inburgeringscursus, zei een hooggeleerde op de radio.

Inburgering, de Nederlandse cultuur, beheersing van de Nederlandse taal, spoedcursus, multiculturele samenleving en naturalisatie zijn woorden die een Nederlander meteen te binnen schiet zodra hij een buitenlander het land ziet binnenkomen.

Je bent er nog niet, maar men is op de radio al begonnen je te helpen om je draai in de Nederlandse samenleving te vinden.

Een regionale krant belde me en vroeg me of ik een tipartikel voor jou wilde schrijven.

Nee, dat had niets met mij te maken. Maar de vraag hield me bezig. Ik gaf je gewoon de hele dag door tips. Hier, een paar, misschien heb je er wat aan.

Over de taal:

Je zal de Nederlandse taal best moeilijk gaan vinden. Eigenlijk zal je het nooit helemaal perfect kunnen leren. Maar dat is niet erg, want de Nederlandse bevolking kent deze problematiek. Ze hebben een paar historische voorbeelden. Neem prins Bernhard. Na een halve eeuw spreekt hij nog altijd met een zwaar Duits accent.

'Hij ontliep stelselmatig zijn docent Nederlands, toen hij met zijn spoedcursus bezig was', hoorde ik een professor vorige week zeggen.

Met prins Claus, je aanstaande schoonvader, ging het anders. Hij maakte zich de Nederlandse taal eigen. Daardoor werd hij geliefd bij de Nederlandse bevolking.

Een tip: Hoe minder Nederlandse woorden je gebruikt, hoe minder fouten je maakt.

Toch, als je ooit de Nederlandse taal perfect leert spreken, zal er altijd een Hollander zijn die zegt: 'O, wat spreek je goed Nederlands! Hoe lang woon je hier al?'

Let op! De Nederlanders gebruiken hun taal als een stok om aan te geven dat je een buitenlander bent. Maar ze zijn meteen ontwapend als je in het Engels spreekt. De poort van hun hart gaat dan opeens open. Je hebt een paar jaar in Amerika gewoond, neem ik aan. Een goede tip: hou vast aan het gedeelte van je Amerikaanse bestaan. Dat werkt in dit land.

Over de literatuur het volgende:

Je zult genieten van de Nederlandse literatuur. Helaas heb je er net als ik een grote achterstand op. Even denken wat verstandig is. Sla de boeken van levende schrijvers over. Pak de klassieken.

Begin met Annie M.G. Schmidt. Terecht is zij de nationale trots. De Nederlanders vinden het erg leuk als je over haar praat. Laat ze af en toe een 'Jip en Janneke' uit je mond horen. Dan bewonderen ze je.

Soms hoor je Alexander misschien een liedje onder de douche zingen: 'Olé, olé, olé, we zijn de kampioen.'

He means, he is the champion.

Ja, zo zijn de Nederlanders.

Nederland is een mooi land. Je zult het zelf ontdekken.

De grijze wolken zullen je heimwee bezorgen, maar je zal vast wel een goede Nederlandse vriendin vinden met wie je over je verlangen naar huis kunt praten.

Ik wens je een gezond leven met wie je ook trouwt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.