Deal tussen Fortis en Ping An ketst af

Opnieuw forse tegenvaller voor Fortis...

Van onze verslaggevers

Amsterdam De beurzen herstelden zich dinsdag, maar het blijft onrustig op de financiële markten. Fortis kreeg een nieuwe forse tegenvaller te verwerken. De bankverzekeraar liet weten niet meer te rekenen op samenwerking met de Chinese verzekeraar Ping An. Bovendien steeg de interbancaire rente, een graadmeter voor wantrouwen, sterk. En Dexia moest worden gered door de Belgische en Franse overheid.

Fortis en Ping An

Fortis maakte dinsdagavond bekend dat het bedrijf er niet in is geslaagd een voorgenomen samenwerking met branchegenoot Ping An te realiseren. Ping An zou voor een investering van 2,15 miljard euro de helft van Fortis Investments, de vermogensbeheertak van Fortis, in handen krijgen.

Eerder op de avond maakte de Belgische beleggersvereniging Deminor bekend een parlementair onderzoek te willen instellen naar de omstandigheden die hebben geleid tot het overheidsingrijpen bij Fortis.

Interbancaire rente

De rente die banken aan elkaar in rekening brengen, steeg dinsdag naar recordhoogte. Hoe hoger die rente, hoe groter het wantrouwen tussen banken.

De interbancaire rente voor een lening van een dag klom naar 6,88 procent. In 2004 stond dit tarief nog iets boven de 2 procent. Ook de Euribor, het tarief voor euroleningen met een looptijd van een maand, steeg sterk. Banken moesten 5,05 procent betalen aan hun collega’s. De geldmarkt is van levensbelang voor banken. Normaal gesproken lenen banken elkaar voortdurend geld om overschotten en tekorten glad te strijken. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis heeft de geldmarkt het moeilijk. Banken lenen elkaar niet meer of alleen tegen hoge tarieven. Deze opdroging van de geldmarkt werkt verlammend voor de banksector.

Dexia

De Frans-Belgische bank Dexia krijgt voor miljarden steun van de overheden van België, Frankrijk en Luxemburg. In samenwerking met belangrijke aandeelhouders steken zij 6,4 miljard euro in de bank. Maandag was de koers van Dexia met 30 procent gedaald.

De Belgische overheid zal samen met aandeelhouders 3 miljard euro in Dexia investeren. De Franse overheid stelt 1 miljard euro beschikbaar, de Franse staatsbank Caisse des Dépôts (CDC) brengt 2 miljard euro in en Luxemburg komt met 376 miljoen euro over de brug. Dexia heeft 5,5 miljoen klanten in België, Luxemburg, Slowakije en Turkije. Dexia is niet meer actief in Nederland, na problemen met aandelenlease.

Campagne Fortis

De geplaagde Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis maakt voorlopig geen gebruik meer van de slogan ‘Here today. Where tomorrow?’ De slogan is onderwerp geworden van spot. Op internet is met name ‘Here today. Gone tomorrow’ een grap die veel wordt gemaakt.

Kritiek Europese Commissie

De Europese Commissie uitte gisteren ongebruikelijk felle kritiek op het verwerpen van het financiële reddingspakket door het Amerikaanse Congres. Een woordvoerder van de Commissie noemde de uitslag van de stemming ‘teleurstellend’. ‘De onrust waarmee we nu geconfronteerd worden, is in de Verenigde Staten begonnen. De VS dragen een speciale verantwoordelijkheid in deze situatie’, zei hij. ‘De VS moeten staatsmanschap tonen, in het belang van hun eigen land en dat van de wereld.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden