Update

Deal rond afschrijving Griekse schulden nog altijd niet rond

De onderhandelingen over de afschrijving van de Griekse schulden zijn nog altijd niet afgerond. Banken en geldschieters van Griekenland, de EU en het IMF, zijn het voorlopig niet eens over de rente die de private investeerders mogen ontvangen op de nieuwe, minder waardevolle obligaties die ze krijgen in ruil voor hun oude schuldpapieren.

ANP/Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

De banken, verzekeraars en hedgefondsen die worden gevraagd om een groot deel van hun Griekse vorderingen af te schrijven, zouden hebben ingestemd met een rente van gemiddeld 4 procent op de schulden die overblijven. Het IMF zou echter aandringen op een lagere rente, om ervoor te zorgen dat de Griekse schuldenlast tot houdbare proporties wordt teruggebracht.

De onderhandelaar namens de banken, Charles Dallara, liet gisteravond weten dat de private partijen hun 'beste voorstel' hebben gedaan. Het is nu aan het IMF en de EU om te bepalen of ze met de deal kunnen instemmen, stelde hij.

Afschrijving voorwaarde voor steun
Een akkoord over de afschrijving van zo'n 100 miljard euro aan Griekse schulden is een voorwaarde voor het IMF en de EU om Griekenland van nieuwe financiële hulp te voorzien. De kwijtschelding is bedoeld om Griekenland uitzicht te geven op een houdbare schuldenlast. Het IMF vreest dat een te hoge rente op de nieuwe obligaties dat doel in de weg staat.

Met een nog lagere rente op de overblijvende schulden lopen de verliezen van de beleggers echter nog verder op. Gevreesd wordt dat vooral hedgefondsen hier niet mee zullen instemmen. Zij zouden kunnen aansturen op een wanbetaling door Griekenland, waardoor de verzekeringen tegen wanbetaling die ze hebben afgesloten (credit default swaps) in werking zouden treden.

Geldnood
Zonder nieuwe hulpleningen komt Griekenland in acute geldnood. Het land moet in maart 14,5 miljard euro aan uitstaande schulden aflossen, maar zal zonder extra steun niet aan die verplichting kunnen voldoen.

Ingewijden verwachten dat de onderhandelingen niet voor het komende weekeinde worden afgerond. Een beslissing volgt mogelijk volgende week maandag, op de topontmoeting van de regeringsleiders van de EU.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden