Deal met kroongetuige tegen Bouterse nog pril

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft pas vlak voor de eerste zitting van de Bouterse-zaak een deal gesloten met de kroongetuige P....

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

De 32-jarige Belg zit volgens Spong niet in een getuigenbeschermingsprogramma, omdat hij dat zelf niet nodig acht. De advocaat omschrijft hem als een 'nuchtere vent' die wil getuigen tegen Bouterse omdat hij 'nog jong is en niet lang wil zitten'. Van L. hangt ook nog een tweede celstraf boven het hoofd. In de Break-zaak, die loopt voor de rechtbank in Arnhem, wordt hij verdacht van deelname aan een Surinaamse drugsorganisatie.

Spong zegt dat de overeenkomst van zijn cliënt in overeenstemming is met de jongste richtlijn van het Openbaar Ministerie over deals met criminelen en het wetsvoorstel Toezeggingen aan getuigen. Dit betekent dat Van L. maximaal een vermindering van eenderde van zijn straf heeft gekregen. Met voorarrest en voorwaardelijke invrijheidsstelling meegerekend, komt Van L. dan niet in 2003 vrij, maar al in 2001. Tegen zijn veroordeling in december heeft Spong cassatie ingesteld.

Over de inhoud van de getuigenverklaring wil de strafpleiter niets kwijt, 'omdat dat op de weg van de officier van justitie ligt'. Aanklager E. Harderwijk had maandag al bekendgemaakt dat Bouterse zal worden beschuldigd van een zesde cocaïnetransport, dat in september 1997 door de douane in Stellendam werd ontdekt. Deze nieuwe aanklacht is opmerkelijk, omdat de andere aan Bouterse telastegelegde feiten allemaal dateren van rond 1990.

Van L. was een van de hoofdverdachten in de Stellendamse zaak, waarbij 474 kilo cocaïne werd onderschept. De herkomst daarvan is nooit vastgesteld. 'Het is duidelijk dat de verklaring van Van L. wijst op sterke betrokkenheid van Bouterse bij dat cocaïnetransport', zegt Spong. 'Het OM beschouwt de verklaring van mijn cliënt als doorslaggevend bewijs, anders ga je geen overeenkomst aan met een verdachte.'

De deal is goedgekeurd door minister Korthals van Justitie. De figuur van kroongetuige is nog steeds niet wettelijk geregeld, maar is vorig jaar juni wel toelaatbaar bevonden door de Hoge Raad. Spong zegt dat hij niet het initiatief heeft genomen tot het sluiten van de overeenkomst. Volgens de advocaat had zijn cliënt zelf al besloten een belastende verklaring tegen Bouterse af te leggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden