Deadline nadert voor Vlaamse nationalisten

De zenuwen zijn weer gespannen in de Belgische politiek. Nu een deadline van de Vlaams-nationalistische partij N-VA nadert, wordt er volop gespeculeerd over het vervolg van de regeringsvorming. Trekt de N-VA de stekker eruit of gaat de formatie 'overzomeren'?

AMSTERDAM - De N-VA, de grote winnaar van de verkiezingen van juni 2010, waarschuwde onlangs dat ze uit de onderhandelingen stapt als er eind april nog geen akkoord is. Dat laatste lijkt nu het geval. Vrijdag moet Wouter Beke, de laatste in een lange reeks 'koninklijke bemiddelaars', verslag doen bij de Belgische koning Albert II. Volgens alle waarnemers zal hij daar niets nieuws kunnen melden.


De stekker eruit dus, bij de N-VA? Gedaan met onderhandelen, na liefst 319 dagen? Op naar nieuwe verkiezingen? Daar zijn de Belgen nog niet zo zeker van. Want alle voorbije 'cruciale fases' - de Belgische media hebben het al over 'het c-woord' - in de onderhandelingen liepen ook uit op een sisser. Misschien tovert de koning ook dit keer een konijn (een nieuwe onderhandelaar/verduidelijker/bemiddelaar) uit zijn hoed.


Het is ook afwachten of de N-VA zich aan zijn eigen deadline houdt. De Belgische onderhandelingen zijn als een langdurige touwtrekwedstrijd tussen de Vlaamse en Franstalige partijen.


De eerste partij die het touw loslaat, riskeert de schuld te krijgen voor de mislukking. De N-VA wil natuurlijk liever dat een Franstalige partij het touw laat schieten.


Bovendien is de timing ongelukkig. In mei en juni komt kredietbeoordelaar Standard & Poor's de Belgische economie evalueren. Als er dan electorale onrust heerst, wordt de rating van België zo goed als zeker verlaagd. Maar als de demissionaire regering van premier Leterme zijn gang kan gaan, zoals nu het geval is, gunt Standard & Poor's België misschien het voordeel van de twijfel.


Veel Belgische waarnemers denken daarom dat de N-VA gewoon doorgaat. Sommigen voorspellen zelfs dat de formatie over het zomerreces heen zal worden getild. 'Geen redelijk mens ziet nog een doorbraak mogelijk voor de zomervakantie', schreef politicoloog Carl Devos in een opiniestuk. 'De toppers zijn uitgeput, de sherpa's evenzeer, iedereen is tot op de draad versleten.'


Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy - broer van EU-president Herman - bedacht er al de term 'overzomeren' voor. De verkiezingen zouden dan plaatsvinden in oktober 2011, of zelfs pas in oktober 2012, samen met de lokale verkiezingen.


De speculaties doen de geloofwaardigheid van de Belgische politiek geen goed. 'Als dit 'overzomeren' gebeurt, dan zal ik de Wetstraat publiekelijk beledigen', zei Tim Pauwels, een doorgaans zeer beheerste analist, live op het VRT-Journaal.


Ook de meer dan duizend Belgen die in januari besloten hun baard te laten staan tot de komst van een nieuwe regering, hebben er genoeg van. Veel 'baardactivisten' hebben zich de afgelopen dagen geschoren. Het werd te warm, en bovendien: 'Er is toch geen hoop meer.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden