De ZZP'er, held of zielepiet? Een politieke patstelling dreigt

ZZP'ers die hopen op regels en voorzieningen die hun leven kunnen veraangenamen, moeten waarschijnlijk wachten op een nieuw kabinet. Eens te meer bleek gisteren dat VVD en PvdA er totaal tegengestelde visies op nahouden over zelfstandigen zonder personeel. Het is de voorbode van grote politieke tegenstellingen in de gesprekken over een nieuw belastingstelsel.

'Laten we eens stoppen met het pesten van zzp'ers.'Beeld anp

In het debat over de begroting voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, trekken de zzp'ers deze week veel aandacht. Momenteel zijn er circa een miljoen zelfstandigen zonder personeel, naast ruim zeven miljoen werknemers in loondienst. In het regeerakkoord wilden VVD en PvdA op voorstel van de sociaal-democraten 500 miljoen bezuinigen op de zelfstandigenaftrek maar die maatregel is geschrapt in het akkoord met D66, CU en SGP. Deze aftrek komt opnieuw ter sprake nu het kabinet bij de fracties in de Tweede Kamer de wensen voor een belastingherziening inventariseert.

Een dialoog tussen PvdA-woordvoerder Roos Vemeij en VVD-woordvoerder Anne Mulder illustreert het verschil in mensbeeld. Vermeij: 'Ook al is het een keuze, in veel gevallen komt de droom niet uit. Zzp'ers verdienen minder dan werknemers, zo blijkt uit het laatste onderzoek, en hebben geen of nauwelijks toegang tot de sociale zekerheid.' Mulder raakte haar daar volledig kwijt: 'Waarom doet de Partij van de Arbeid dat nou? Zzp'ers worden afgeschilderd als zielepieten die verplicht verzekerd moeten worden. Waarom?'

Geen strobreed in de weg leggen

De VVD wil de toename van het aantal zzp'ers geen strobreed in de weg leggen en juist aanmoedigen. 'Er wordt wel gezegd dat zzp'ers de sociale zekerheid uithollen, maar ze doen er ook geen beroep op. Laten we dus eens stoppen met het pesten van zzp'ers. Juist zij hebben ons door de crisis geholpen. Er zijn inmiddels bijna 1 miljoen zzp'ers. Zij hebben in de crisis hun tarieven verlaagd, waardoor zij geen beroep hebben hoeven doen op bijvoorbeeld de bijstand', aldus Mulder.

Hij stelt dat in sommige cao's het aandeel flexibele contracten wordt gemaximeerd. 'De VVD vindt dat uitsluiting en zal daarom een initiatiefwetsvoorstel indienen waarin het verboden wordt om de inhuur van uitzendkrachten, zzp'ers en payrollmedewerkers in de cao te beperken of uit te sluiten. Het moet gewoon afgelopen zijn met dit soort cao-afspraken.'

Vangnet

Vorig jaar sloot het kabinet nog een akkoord met vakbeweging en werkgevers. Op basis daarvan is wetgeving gemaakt waardoor een vaste baan minder vast wordt en een flexibele minder flexibel. Mulder neemt hier geen afstand van maar wil dat 'het nadenken niet stopt'.

Vermeij wil juist dat nagedacht wordt over verplichte collectieve regelingen voor zzp'ers, zoals verzekeringen tegen werkloosheid, ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid. 'Ondernemers zijn ondernemers, dat begrijp ik ook. Maar we hebben ook heel veel zzp'ers die weinig verdienen en geen enkel vangnet hebben tegen ziekte en werkloosheid. Zij hebben ook geen enkele ruimte om ook maar enig pensioen op te bouwen. Juist voor die groep zou een verplichte goedkope verzekering uitkomst bieden, want deze mensen vallen in een ongelooflijk groot gat op het moment dat zij ziek of werkloos worden', zegt Vermeij.

Roos Vermeij, hier achter Bram van Ojik (GroenLinks).Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden