Column

'De Zwarte Pietwet-grap van Wilders vond ik aardig, maar het bleek geen grap'

Als het aan de PVV ligt, mogen Sinterklaasliedjes niet worden veranderd, op straffe van vervolging. 'Ik dacht aan Martin Bosma, rammelend op zijn laptopje, met de schemer van triomfantelijke waanzin in zijn ogen', schrijft columnist Bert Wagendorp.

OPINIE - Bert Wagendorp

Geert Wilders was gisterochtend in alle vroegte (7.10 uur) aangeschoven bij het programma Vandaag de Dag van WNL, 'omroep van Wij Nederland' met het mooie credo 'Als omroep van Wij Nederland vinden we het belangrijk om te werken aan een beter Nederland'.

Vandaag de Dag is een onrustbarend programma vol branden, inbrekers, muizenplagen, geëxecuteerde wilde zwijnen en andere ellende die ons land heeft getroffen en die dus moet ophouden, want anders wordt het niks met een beter Nederland. Het kan niet anders of de kijkers naar het programma, meestal ongeveer 200 duizend, beginnen met angst en beven aan een nieuwe dag - het onheil loert overal.

Charmante glimlach
Gelukkig brachten de presentatrices Rozemarijn Moggré, Leonie ter Braak en Maaike Timmerman al het ongeluk weer met een charmante glimlach en kondigden zij zo nu en dan ook iets vrolijks aan - ditmaal een mevrouw die een museum vol Happy Meal-speeltjes ging beginnen.

Geert Wilders viert deze maand dat hij met zijn partij al tien jaar werkt aan een beter Nederland, dus er was voor hem geen gepastere plek dat te vieren dan bij VdD. Na een terugblik op de illustere carrière van de politicus, die verklaarde dat het ondanks al zijn inspanningen helemáál niet goed gaat met Nederland, kwamen we bij het echte nieuws.

Geert Wilders gaat een Zwarte Pietenwet indienen.

Wilders keek parmantig in de camera en daarom meende ik eerst dat hij een grap debiteerde. Meestal zijn dat matige, door zijn tekstschrijver Martin Bosma bedachte oneliners die Geert nijver uit zijn hoofd heeft geleerd. Maar de Zwarte Pietenwet-grap vond ik toch wel aardig en het verbaasde me dat de interviewers er zo serieus bij bleven kijken.

Zwarte Piet. Beeld anp
Zwarte Piet.Beeld anp

Geen grap
Pas toen Wilders verklaarde dat het denkende deel van PVV's glimmer twins, Martin Bosma, 'het hele weekend' aan een concept-wetsvoorstel over de Pieten had zitten schrijven, drong tot me door dat het hier geen grap betrof.

Wat houdt de Zwarte Pietenwet in? Gemeentes, provincies en andere overheden worden verplicht bij het sinterklaasfeest te werken met Zwarte Pieten die echt zwart zijn. Of de mate van zwartheid in de wet zal worden vastgelegd en of er bindende voorschriften in zijn opgenomen over de zwart te maken ledematen, is nog niet bekend. Maar vermoedelijk is dat wel het geval, anders is gesjoemel niet te vermijden.

Het tweede dragende element van de wet betreft de sinterklaasliedjes. Die mogen niet worden veranderd, op straffe van vervolging. Dat treft vooral uitgeverij Ploegsma, die op 8 oktober het boek Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet op de markt brengt, met daarin de aangepaste versies van de 25 bekendste sinterklaasliedjes. De zwarte knecht is uit alle songs verwijderd, alsmede de roe, de bromtol met een zweep erbij, de lege lege tonnen, de schaatsen en een nieuwe pet en alle andere zaken waarvan het moderne kind niks meer begrijpt - behalve 'makkers staakt uw wild geraas': dat vonden de tekstschrijvers Passchier en Keizer te mooi.

Als het aan de PVV ligt, is al hun werk voor niets geweest: de heilige teksten worden in wettelijk beton gegoten.

Instemmend gemompel
Moggré en Ter Braak gingen snel over naar een ander onderwerp - kennelijk was er bij de redactie van VdD nog geen overeenstemming over de vraag of de verplichte Zwarte Piet bijdraagt aan een beter Nederland.

Het voorstel gaat het niet halen, maar in duizenden huiskamers klonk in alle vroegte instemmend gemompel.

Ik dacht aan Martin Bosma, rammelend op zijn laptopje, met de schemer van triomfantelijke waanzin in zijn ogen.

En ik dacht aan de komende twaalf weken tot 5 december, en aan het Pietengezeur dat weer over ons gaat komen.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden