Weekendwijzer
De zwarte lijst, Tales from the Royal Wardrobe, Titaantjes
De 7 interessantste programma's dit weekend, van de kleren van een koningin op BBC 4 tot een zoektocht naar de 'Armeense kwestie' op NPO 2.
1. De zwarte lijst
Zaterdag, NPO 3, 22.40 uur
Sylvana Simons presenteert weer de Zwarte Lijst van - nog wel - NPO Radio 6. Met naast de lijst met de pilaren van de zwarte muziek, Marvin Gaye, Otis Redding, Aretha Franklin, Gregory Porter, ook bijvoorbeeld Hans Ubbink die de invloed van soul op de mode laat zien, Sven Hammond die het 80-jarige Hammond-orgel in het zonnetje zet, en producer Mark Ronson. Hij vertelt hoe Valerie in Amy Winehouse's versie alsnog een hit werd. En een reportage over Martha Wash van The Weather Girls, door Rolling Stone ooit 'de beroemdste onbekende zangeres van de jaren negentig' genoemd.
2. Tales from the Royal Wardrobe
Zaterdag, BBC 4, 23.50 uur
Twee uur duurde het voor koningin Elizabeth (I) (1533-1603) 's ochtends in de kleren was. Presentatrice/historica Lucy Worsley laat zich voor Tales of the royal wardrobe over de tijdloze fascinatie voor koninklijke jurken aankleden als The Virgin Queen. Laag na laag neemt haar koninklijke breedheid toe. Eerst een paar linnen onderjurken, dan een korset, een soort harnas eigenlijk, vervolgens een fluwelen stootkussen in de taille, een rij houten hoelahoeps, een zijden petticoat, en een fluwelen overgordijn als laatste jurk. Het gewicht van het hele koninkrijk rustte op Elizabeths heupen. Ze kon zich alleen nog schrijdend voortbewegen. 'Eh, heb ik een dikke kont in deze jurk?', vraagt Lucy Worsley. Nogal Lucy.
3. Titaantjes
Zondag, NPO 3, 9.25 uur
In de eerste aflevering van deze nieuwe VPRO-serie over getalenteerde en creatieve kinderen staat de 14-jarige Bram centraal. Bram is zeer bevlogen bezig met het maken van filmpjes en wil later regisseur worden. 'Als regisseur ben je een soort kleine god, omdat je een hele eigen wereld kan creëren, en alles naar je hand kan zetten', zegt hij daarover. Uit die gedachte kwam Brams eerste filmpje A Little God voort, dat hij maakte in zijn kelder en waarmee hij tweede werd bij de Kunstbende.
In het portret is te zien hoe Bram aan diverse wedstrijden meedoet. Hij valt als jongste deelnemer af bij de Talent Award-wedstrijd van de door hem bewonderde filmproducent Burny Bos, maar is wel zo assertief om bij Bos op kantoor verhaal te gaan halen over zijn afwijzing. Daar houdt Bram dan weer goede contacten aan over die hem van pas komen tijdens zijn deelname aan het 48 Hour Project.
Binnen twee dagen met een groep andere kinderen een filmpje maken blijkt nog veel lastiger dan gedacht, zelfs als Burny Bos telefonisch advies geeft. 'Zonder script kun je eigenlijk niet gaan filmen', is een van de leermomenten die Bram, nog altijd vol goede moed, na afloop met ons deelt.
4. Standing in the shadows of Motown
Zondag, NPO Cultura, 20.30 uur
Als bijgerecht bij De Zwarte Lijst de docu Standing in the shadows of Motown van Paul Justman. Thuis in South Carolina had James Jamerson bas leren spelen op een stok met een elastiekje eraan. Hij en andere zwarte jongens uit het zuiden kwamen eigenlijk naar Detroit om er in de auto-industrie te werken. Maar ze vonden emplooi in de studio van Motown aan de West Grand Boulevard.
Ze waren The Funk Brothers. Muzikanten die bijna op alle Motownhits van the Supremes, The Four Tops en The Temptations voorkomen. En die helemaal hun eigen sound hadden ontwikkeld. 'Een groove met een 'everybody feels good'-effect op subliminaal niveau', zoals bassist Don Was het later omschreef. Toch waren The Funk Brothers, zoals dat vaak gaat met belangrijke mensen op de achtergrond, bijna vergeten in de Motowngeschiedenis. Bijna.
5. Bloedbroeders
Zondag, NPO 2, 20.15 uur
Op 24 april herdenken Armeniërs wereldwijd dat honderd jaar geleden een genocide plaatsvond op bijna een miljoen Armeniërs, die eeuwenlang samen met Turken in Anatolië hebben gewoond. Wat de Armeense volkerenmoord zo bijzonder en actueel maakt, is dat hij nog steeds wordt betwist. Voor de meeste Turken is het een ongefundeerde beschuldiging die zij als kwetsend ervaren. Voor Armeniërs is dit nog steeds een open wond, die pas zal genezen als de Turkse staat de genocide officieel erkent.
In deze repotageserie van de VARA gaan de Nederlandse onderzoeksjournalist Sinan Can en de Armeens-Nederlandse musicalacteur Ara Halici op zoek naar de waarheid in de 'Armeense kwestie'. Want het was hun familie die honderd jaar geleden betrokken was bij de massamoord. In zes afleveringen trekken Sinan en Ara door Turkije en Armenië, van de Turkse metropool Istanbul naar de Armeense hoofdstad Jerevan. Tijdens hun reis beleven zij niet alleen confronterende en soms gevaarlijke ontmoetingen, maar komt ook hun vriendschap onder druk te staan.
6. Secret Knowledge: Stradivarius and me
Zondag BBC 4, 21.30 uur
'Stel je voor dat auto's nog hetzelfde model hadden als Karl Benz' driewieler uit 1885. Of dat vliegtuigen er nog net zo uitzagen als in de tijd van de gebroeders Wright. Stel je voor dat je iets ontwerpt waar in geen 300 jaar een betere versie van op de markt komt.'
Zo is het gegaan met Stradivarius, zegt presentatrice/actrice/ violiste Clemency Burton-Hill. In Stradivarius and me probeert ze het geheim van de vioolbouwer te achterhalen. Was het de manier waarop hij zijn esdoornhout en spar liet drogen? Of iets met de lak? Ze speelt zelf op Stradivarius' eerste viool en bekijkt de Messiah van dichtbij, de enige viool die na Stradivarius dood in zijn atelier werd gevonden. Een mythisch instrument. Wordt nooit meer bespeeld. Jammer, vindt Clemency Burton-Hill: 'Waarom zou je je gouden vogel kooien?'
7. Louis Theroux By reasons of insanity part I
Zondag, BBC 2, 22.00 uur
In een nieuwe reportage duikt sterverslaggever Louis Theroux (komende week ook in Nederland voor een optreden in College Tour vrijdag) onder in de psychiatrie van de Amerikaanse staat Ohio. Hier ontmoet hij patiënten die misdaden hebben begaan als gevolg van hun geestesziekte. Wegens hun psychatrische stoornissen zijn deze mensen door de rechter onschuldig bevonden: ze zijn niet naar de gevangenis gebracht, maar worden binnen de psychiatrische instellingen behandeld in de hoop ze ooit weer terug te laten keren in de maatschappij. Hoe ziet het leven er binnen zo'n instelling uit?