De zwakke landen bestaan niet meer

Wat bondscoach Robert Eenhoorn in Tsjechië het meest opvalt, is dat er geen zwakke landen meer aan het Europees kampioenschap honkbal deelnemen....

Van onze medewerker Peter Bruin

De Nederlandse ploeg heeft het moeilijk tegen Engeland, nou niet bepaald een aansprekende honkbalnatie. Vier jaar geleden bij het EK in Bonn werd het met speels gemak 27-0. Nu kan een halverwege de wedstrijd op gelukkige wijze verkregen 1-0 voorsprong pas in de slotfase worden uitgebouwd naar een 4-0 zege.

De opkomst van voorheen onbeduidende honkbalnaties heeft er in Europa toe geleid dat de machtsverhouding aan het veranderen is. Ruim 30 jaar maakten Nederland en Italië de dienst uit. Maar de Italianen lijken af te haken. Vier jaar geleden werden ze uitgeschakeld door Rusland en in 2003 door Zweden, een land waarvan menigeen niet eens weet dat er wordt gehonkbald .

Nu het IOC heeft besloten om honkbal na de Spelen van Peking in 2008 van de olympische lijst te schrappen zal dat ook gevolgen hebben voor honkbal in Nederland, verwacht Eenhoorn. Na het EK gaat hij er met de bond over praten. 'Voor de spelers heeft het consequenties als de A-status vervalt die het ze nu mogelijk maakt topsport te bedrijven.'

Welke kant het volgens Eenhoorn opgaat, weet hij nog niet. 'Je zou eraan kunnen denken de samenwerking met de major leagueorganisaties uit te breiden', zegt hij. Die hebben onlangs de World Baseball Classic in het leven geroepen, een evenement dat elke vier jaar zal plaatsvinden en waaraan de sterkste zestien landen ter wereld zullen deelnemen.

Mochten tot ergernis van IOCbaas Jacques Rogge profs uit de major league niet deelnemen aan de Spelen, voor dit toernooi zijn ze wel beschikbaar. Nederland heeft al een uitnodiging ontvangen en zal meedoen.

Nu, in Tsjechië, verdedigt Nederland de Europese titel zonder de in Amerika spelende profs. Die krijgen geen vrij van hun werkgevers. In september zullen ze er wel bij zijn als in eigen land het WK wordt gehouden.

Zaterdagavond tegen Italië staat lefty Diegomar Markwell op de heuvel. Hij krijgt in zeven innings geen punt tegen. Dat is ook de verdienste van Dirk van ' t Klooster die in het buitenveld acht ballen onderschept, waaronder een hele mooie actie over zijn schouder. Nadat Nederland door een fout van de Italiaanse pitcher De Santis aan de leiding is gekomen, valt de beslissing in de zesde inning. Met Van ' t Klooster en Legito op de honken ramt Ivanon Coffie de bal over het hek.

Coffie heeft 23 wedstrijden in de major league bij Baltimore Orioles achter zijn naam staan, kwam afgelopen jaar niet in aanmerking voor een contract bij Houston Astros en speelt nu in de hoofdklasse bij Almere. Voor die club sloeg hij al zes homeruns. Nederland wint met 4-1. Eenhoorn is dik tevreden. Want Italië blijft een lastige klus.

Na de gewonnen duels tegen Engeland en Italië leidt Nederland in de poule. Nochtans weet Eenhoorn dat alertheid blijft geboden. Want landen waarvan je dat niet direct verwacht, blijken ineens over heel aardige spelers te beschikken. Neem de Engelsen. Die kwamen onverwacht met een paar sterke Amerikaanse werpers op de proppen. De jonge Bingal kreeg in ruim zes innings slechts vijf honkslagen tegen.

De meeste oppositie verwacht Eenhoorn toch van Italië en misschien de Grieken. Ploegen als Spanje, Tsjechië, Frankrijk en ook Engeland worden sterker, meent Eenhoorn. 'Ze trekken zich op aan betere tegenstanders.'

Behalve het toegenomen niveau speelt mee dat in sommige landen de wetgeving op het gebied van paspoortverstrekking ruimhartig wordt toegepast. Zo schijnt Spanje een aantal sterke jongens uit Venezuela te hebben ingelijfd en doen andere landen hetzelfde met Amerikanen.

Eenhoorn: 'Tegen iedereen moeten we vol aan de bak. Het is niet meer zo dat we het een dag rustig aan kunnen doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden