Column

De zonnekoningen die van FC Twente hun speeltje maakten

Ruim een jaar geleden kondigde Joop Munsterman monter en met een trots gevoel zijn afscheid aan bij FC Twente. Het was mooi geweest. De club was in goede handen.

Paul Onkenhout
Aldo van der Laan (links) en Joop Munsterman (rechts). Beeld anp
Aldo van der Laan (links) en Joop Munsterman (rechts).Beeld anp

Verheugd stelde hij vast dat FC Twente met een 'degelijke en verantwoorde governance' vooruit kon. FC Twente maakte weer winst en 'het proces, de strategie en de operationele taken naar de nabije toekomst' lagen vast.

De nieuwe voorzitter stond klaar: Aldo van der Laan, de vermogende topman van vleesgigant Zwanenberg, bekend van onder meer Kips Leverworst. Hij was al de rechter- en linkerhand van Munsterman die gelukzalig zei dat hij zich geen betere opvolger kon wensen, waarna het hele zootje in elkaar stortte.

Het kasteel van Munsterman bleek op een kolossale schuldenberg te zijn gebouwd. FC Twente had een totale schuld van zo'n 60 miljoen euro, een bedrag dat later in schattingen werd bijgesteld tot 90 miljoen. Het ene na het andere lijk donderde in Enschede uit de kast. Van de governance van Joop deugde jarenlang niks.

Dus zo vreemd was het niet dat KNVB-directeur Bert van Oostveen deze week enkele krasse uitspraken deed over FC Twente. Uit een onderzoeksrapport was gebleken dat de club tussen 2012 en 2015 bewust informatie voor de KNVB heeft achtergehouden, een ernstige vorm van fraude.

Van Oostveen zei dat FC Twente Houdini en Hans Klok nodig heeft om te overleven. Het lijk zou deze keer weleens de club zelf kunnen zijn, de begrafenis was volgens hem al geregeld.

De voetbalwereld stond op zijn kop. Van Oostveen was zijn boekje te buiten gegaan. Hij was op de stoel van de (autonome!) licentiecommissie gaan zitten. Hij had de veiligheid van Munsterman en Van der Laan bedreigd. Kortom: schandalig.

De redactie van Pauw belde Johan Derksen maar weer eens. Derksen is een maatje van Munsterman en, hoewel niet officieel, al jarenlang zijn spindoctor. Derksen zei in de uitzending ook dat hij de uitspraken van Van Oostveen schandalig vond.

Met de overdrijving waar redacties van talkshows zo dol op zijn, vertelde hij dat het er nog maar aan ontbrak dat de directeur geen pleidooi had gehouden om Munsterman en Van der Laan ter dood te brengen. Dat ging er natuurlijk wel in, op de diverse supportersfora van FC Twente. Daar vond iedereen het ook schandalig.

Bert van Oostveen. Beeld anp
Bert van Oostveen.Beeld anp

Het was natuurlijk ook niet zo handig van Van Oostveen en zijn pr-adviseurs. FC Twente zit midden in een reddingsoperatie en er wordt gewerkt aan een betalingsregeling met de leningenverstrekkers Munsterman en Van der Laan. De timing had beter gekund.

Ik heb het onthullende verhaal er nog eens bij gepakt dat twee onderzoeksjournalisten, Guido van Gorp en Bram Logger, eind 2015 voor De Groene Amsterdammer schreven over de opkomst en ondergang van FC Twente. Mijn favoriete passages gaan over de verschillende petten op de hoofden van Munsterman en Van der Laan.

Munsterman huurde het ict-bedrijf van zijn zoon in om de website van de club te onderhouden. Met zijn eigen bedrijf leverde hij de stroom voor de lampen die de grasmat sneller moesten laten groeien. Parttime-wijnboer Van der Laan werd de exclusieve wijnleverancier bij de club waar hij ook broodjes beenham en plakjes leverworst aan de man bracht. (Intussen bracht Munsterman krantenconcern Wegener aan de rand van de afgrond, maar dat is weer een ander verhaal.)

Als zonnekoningen gingen ze hun eigen gang, met de dubieuze moraal van de meedogenloze zakenman die zijn eigen wetten schrijft en aan niemand verantwoording aflegt - de arrogantie ten top.

Het kan raar lopen. Munsterman en Van der Laan maakten van FC Twente hun eigen speeltje, met mogelijk fatale gevolgen. Vanwege hun leningen aan de club worden ze nu vertroeteld als twee potentiële redders. De nieuwe vijand is een loslippige KNVB-directeur, zonder twijfel tot hun grote genoegen.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren?

p.onkenhout@volkskrant.nl

Onno Jacobs van FC Twente tijdens een persconferentie over het onafhankelijke onderzoek dat Ben Knuppe uitvoerde naar de onregelmatigheden bij de club. Beeld anp
Onno Jacobs van FC Twente tijdens een persconferentie over het onafhankelijke onderzoek dat Ben Knuppe uitvoerde naar de onregelmatigheden bij de club.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden