De 'Zomergast' die faalde in een groot Frans telecomdrama

Op dezelfde dag dat Alcatel-Lucent een verlies van 1,37 miljard bekend-maakt, kondigt topman Ben Verwaayen, oud-KPN, zijn afscheid aan.

PETER VAN AMMELROOY

Vorig jaar schopte Ben Verwaayen (60) het nog tot de top-200 van de invloedrijkste Nederlanders, een ranglijst die de Volkskrant elk jaar opstelt. De topman van Alcatel-Lucent kwam uit het niets op de 27ste plaats. Donderdag, vier dagen voor zijn verjaardag, kondigde Verwaayen zijn vertrek aan bij het Franse bedrijf.

De Nederlander liet weten dat hij opstapt zodra er een opvolger is gevonden. Verwaayen trad in 2008 aan bij de telecomproducent, twee jaar na een moeizaam verlopen samensmelting van het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent. Hij had voor een periode van vijf jaar getekend.

'Alcatel-Lucent heeft altijd een groot deel van mijn leven uitgemaakt', zegt Verwaayen in een persverklaring. 'Het viel daarom niet mee om te besluiten af te zien van nog een termijn, maar het was duidelijk voor mij dat dit het juiste moment is voor de raad om een nieuwe bestuurder te vinden.' In een telefonische persconferentie hield hij journalisten voor dat 'leiderschap altijd een ten-minste-houdbaar-tot-datum heeft. Het is goed als een bedrijf iemand krijgt met frisse perspectieven.'

Op Verwaayens leiderschap klonk al lange tijd kritiek. Hij slaagde er maar niet in om het bedrijf te laten concurreren met branchegenoten. Dat werd afgelopen week nog eens pijnlijk zichtbaar in Alcatel- Lucents eigen achtertuin, Parijs. Voor een nieuw mobiel netwerk dat twee van Frankrijks grootste belbedrijven in de hoofdstad in gebruik namen hadden ze gekozen voor de apparatuur van rivalen.

Dat Alcatel-Lucent in de problemen zit, is ook af te lezen in de jongste kwartaalcijfers, die donderdag ook werden bekendgemaakt. Het bedrijf noteert een verlies van 1,37 miljard euro, vooral door een afschrijving op de divisie die netwerkapparatuur en glasvezelkabel verkoopt. Sinds de fusie heeft Alcatel-Lucent 85 procent van zijn beurswaarde verloren.

Verwaayen werd vijf jaar geleden onthaald als de verlosser bij Alcatel-Lucent. Er werd veel verwacht van de ervaring die hij eerder bij Lucent en andere telecombedrijven had opgedaan.

Van 1988 was hij president-directeur bij het toenmalige PTT Telecom, het latere KPN. Hij vervulde daarna diverse functies bij Lucent Technologies, waar hij vertrok als vicevoorzitter van de raad van bestuur. Van 2002 tot september 2008 leidde hij BT Group, net als de PTT voorheen een staatsbedrijf dat aan de tucht van de markt moest geloven.

Ondanks een jarenlang verblijf in het buitenland bemoeide Verwaayen zich actief met de Nederlandse politiek. Hij zat tien jaar in het bestuur van de VVD en schreef in 2006 mee aan het verkiezingsprogramma van de partij. Van zijn hand was het motto 'Resultaten moeten beloond worden'. Verwaayen wordt gezien als een belangrijk adviseur van VVD-partijleider en premier Rutte.

Veel Nederlanders maakten pas kennis met Verwaayen vorig jaar, toen hij een van VPRO's Zomergasten was. Bij die gelegenheid liet Verwaayen nergens het achterste van zijn tong zien. Recensent Max Pam zag in de Volkskrant 'het silhouet van voorlichters en spindoctors'. Verwaayen sloot de avond af met Pink Panther, de film uit 1963 waarin Peter Sellers voor het eerste de rol speelt van de klunzige Franse inspecteur Clouseau.

Overigens hoeft zijn demasqué bij Alcatel-Lucent geen gevolgen te hebben voor zijn plek in de top-200. Hij is een invloedrijk man geworden door zijn functies hier. Verwaayen heeft de hand vrij voor commissariaten bij Nederlandse ondernemingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden