De zomer: van experiment tot retro-tv

BAREND & VAN DORP zijn op vakantie. En Paul Witteman en Sonja Barend doen het ook al een paar weken niet meer in B & W....

Toch is niet iedereen even somber over zomertelevisie. SBS meldt al enkele jaren dat het 's zomers enthousiast doorgaat. En Pieter Schut, hoofd infotainment van de NCRV, vindt de zomer een mooie periode om met nieuwe programma's te experimenteren. 'Veel programmamakers kijken je treurig aan als ze horen dat hun programma in de zomer wordt uitgezonden', aldus Schut. 'Ze zeggen: moet dat nou? Ze denken dat iedereen in de zon zit of op vakantie is. Maar dat is een waanidee.'

De daling is niet zo dramatisch als vaak wordt gedacht, vindt programma-adviseur Marcel Peek van de NOS. Het totale kijkvolume in de zomer is 22 procent lager dan in rest van het jaar. De gemiddelde kijktijd - als de tv echt aangaat - is 216 minuten, terwijl dat in de winter 235 minuten is.

Er zijn dan ook programma's die als experiment bij de barbecue begonnen en zodanig aansloegen dat ze 's winters werden voortgezet: Het Zwarte Schaap, Praatjesmakers, Herexamen, Het Gevoel van... en Villa BvD.

Flops waren er ook genoeg. Ticket to love en Factor 4 kwamen roemloos aan hun einde. Marc-Marie Rechtstreeks kreeg er genadeloos van langs. Stop de tijd en Boven Water van Mieke van der Weij bleven zomervulling.

Toch gaan de omroepen het deze zomer weer proberen. Negen opvallende projecten, plus een overzicht van de herhalingen.

Diana: de waarheid

Eindelijk de waarheid over The People's Princess, als we producent Brook Lapping mogen geloven. Een Brits team van zeven researchers zwoegde achttien maanden op een vierdelige documentaire over prinses Diana. Volgens Lapping, die beroemde documentaires maakte over wereldzaken zoals Yugoslavia: Death of a Nation, Watergate en Finest Hour laat zijn documentaire zien hoe Diana en Charles de media vakkundig bespeelden om de sympathie van het volk te winnen. Zo achten de makers het zeer onwaarschijk dat Diana ooit heeft geprobeerd zelfmoord te plegen (hoewel ze dat wel aan haar biograaf vertelde) en had Diana eigenlijk helemaal geen eenzame, trieste jeugd. Geen sentimentele Diana-kitsch, maar stevige royalty á la VPRO. (5 augustus, VPRO)

Zo vader zo zoon

Paul de Leeuw schudt zijn vlerkerig imago definitief van zich af in de remake van Zo vader zo zoon. Nu ook met paarden als surrogaat-familielid. Valt ook onder de categorie retro-tv. (14 juni, NCRV)

Ook zoiets!

Presentator Eddy Zoëy die van BNN naar Endemol hopte en geschrokken naar BNN terugrende, mag weer brutaal doen bij BNN. Ditmaal beledigt hij geen sterretjes of scheurt hij geen vuilniszakken van bekende Nederlanders open, maar voert hij consumententesten uit in Ook zoiets!. Hij onderzoekt populaire producten onder jongeren. Zo gaat hij in op de coolheid van scooters, probeert hij een auto op alcohol te laten rijden, en maakt hij duidelijk dat het drinken van een mix van tonic en crèmelikeur helemaal niet dodelijk is. (24 juni, BNN)

Retro-tv

Verreweg het populairste genre deze zomer - als de herhalingen worden meegeteld tenminste. Gepresenteerd als programma's uit hang naar nostalgie, maar ze zouden natuurlijk ook heel goed uit geldgebrek of zomerslaap voort kunnen komen. Zo worden compilaties uitgezonden van de Willem Ruis Show en Kinderen voor Kinderen (VARA). RTL 4 komt met The Cosby Show en brengt in een serie De beste vijftig de hoogtepunten uit zijn twaalfenhalfjarig bestaan. Verder worden in oneindige hoeveelheden succesnummers herhaald, waaronder TV7 en All Stars. Voorts het ultieme retroprogramma Zomergasten (VPRO), met als gasten Mies Bouwman, Cees Fasseur, Anna Enquist en Huub van der Lubbe.

Be a Model, Be V8

V8 stapt af van vadertje en moedertje-pesten en gaat op zoek naar jongeren die wel iets willen: model zijn. Het station zoekt de hele zomer lang naar schatjes, voor elke dag van de week eentje. (zomer, V8)

Proefballon

Theatermakers laten hun proefballon op op televisie. Zes verschillende groepen schrijvers en acteurs maakten een pilot - comedy of licht drama - die in geval van succes uit zou kunnen groeien tot serie. Kijkers mogen op internet meestemmen. Deelnemers aan het experiment zijn niet de minsten: onder meer Willem van de Sande Bakhuyzen (De Enclave, Oud Geld), Frank Ketelaar (Mevrouw de Minister, Bij ons in de Jordaan) en Michael Winters (Fr live). Met veel theateracteurs en ook Beau van Erven Dorens, Lineke Rijxman (TV7) en Bodil de la Parra. (24 juli, NPS)

De Jongerenjury

Rechtspraak door het volk. Negen jongeren vellen een vonnis naar aanleiding van een waargebeurde rechtszaak. Met Big Brother-camera's wordt de discussie en de gedachtengang van de groep gevolgd. Het oordeel wordt door een rechter vergeleken met het vonnis in de echte zaak. Revolutie: er is geen presentator. (27 juli, NCRV)

De lancering van Rolf

De AVRO kocht Rolf Wouters van Yorin en dat zullen we weten ook. Met Rolf's antwoordapparaat en Factor Rolf probeert hij van zijn disco-imago af te komen. Het eerste programma moet spektakel-achtig worden: kijkers stellen vragen en Wouters zoekt de antwoorden met interviews, experimenten en filmpjes. In Factor Rolf stelt hij moeilijke quizvragen aan gasten als Rick Nieman, Robert ten Brink en Maarten van Rossem, en speelt hij vervolgens zelf voor quiz-kandidaat. (7 juni & 11 juli, Avro)

Terrazzo

De KRO probeert het na het fiasco met Marc-Marie Huijbregts vorig jaar blijmoedig opnieuw met een stel cabaretiers. In de dagelijkse zomertalkshow Terrazzo ondervragen cabaretiers Milene d'Anjou en Tom de Ket gasten over hun lifestyle en nieuws op het gebied van mode, kunst, cultuur en maatschappelijke onderwerpen. De gasten moeten voor de camera hun helden en hun vijanden benoemen én hun interieurs laten zien. (vanaf 4 juni, KRO)

Scheidingsdrama

Het aantal echtscheidingen in Nederland is volgens het CBS nog nooit zo hoog geweest als afgelopen jaar. Eén op de drie huwelijken strandt. De IKON (of eigenlijk de BBC) laat zien hoe erg het allemaal is. Een vierdelige dramaserie met onder meer Emma Fielding (Pride and Prejudice). (6 augustus, IKON)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden