De zevende zwarte president

Volgens Schrijfster Dr. Auset Bakhufu is Obama niet de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. Hij heeft zes voorgangers.

Dit is bijzonder, zeggen de mensen. Of ze nou wonen in Washington, waar Obama dinsdag de eed voor het Capitool aflegt. Of in Nederland, waar de plechtigheid op liefst twee tv-zenders (Nederland 1 en RTL 4) live wordt uitgezonden.

Wat is er zo bijzonder aan Obama? Eindelijk wordt een zwarte man president in Amerika, hoor je de meeste mensen zeggen. Maar is dat ook zo? Allereerst kan je je afvragen of Obama zwart is. Hij is de zoon van een zwarte Keniaanse vader en een blanke Amerikaanse moeder. Obama is dus geen echte Afro-Amerikaan maar een halfbloed. Om meer preces te zijn een mulat, iemand met een zwarte én een blanke achtergrond.

Rivadavia
En de eerste mulat die president wordt in Amerika is Obama zeker niet. Dat was Bernardino Rivadavia, president van Argentinië (tenslotte ook behorend tot het Amerikaans continent) tussen 1826 en 1827. Een president die overigens door zijn tegenstanders steevast Doctor Chocolate werd genoemd.

Dan is Obama toch zeker de eerste mulat uit de VS die president wordt? Ook daar kan Obama geen aanspraak op maken. De in de Amerikaanse staat Virginia geboren Joseph Jenkins Roberts, zoon van een vrijgelaten slavin en een zogenoemde ‘vrije zwarte’, was de eerste president van Liberia, een republiek aan de westkust van Afrika, die door uit de VS teruggekeerde slaven werd gesticht. Roberts was zelfs tweemaal president van Liberia, tussen 1848 en 1855 en later weer van 1872 tot 1874.

Vooruit, dan is Obama de eerste mulat die president wordt van de VS? Ook daar lopen de meningen over uiteen. Volgens de Amerikaanse historicus William Estabrook Chancellor was Warren G. Harding, de 29ste president van de VS (1921-1923), een achterkleinkind van een zwarte vrouw. Op basis van een controversiële Amerikaanse regel, de one-drop-rule, dat iemand die ook maar één druppel ’zwart bloed’ door de aderen heeft stromen niet blank is en dus zwart, zou Harding – een van de minst populaire presidenten in de Amerikaanse geschiedenis – dus de eerste echte gekleurde bewoner van het Witte huis zijn geweest.

Jefferson
Schrijfster Dr. Auset Bakhufu gaat zelfs nog verder. In haar boek Six Black Presidents: Black Blood: White Masks stelt ze op basis van allerlei documenten dat meerdere Amerikaanse presidenten gekleurde voorouders hebben gehad en dus niet blank waren. Neem Abraham Lincoln, Andrew Jackson, Calvin Coolidge, Warren G. Harding en Dwight Eisenhower. De historisch oudste in haar rijtje: Thomas Jefferson, de derde president van de VS (1801-1809), wiens moeder een halfbloed squawindiaan en vader een mulat zouden zijn geweest.

En toch: Barack Obama maakt veel los. Alleen in Amsterdam zijn morgen al tien bijeenkomsten rond zijn presidentiële inauguratie in Washington. Want, de eerste zwarte president of niet, bijzonder blijft het een gekleurde president in het Witte Huis.

Barack Obama (AFP) Beeld
Barack Obama (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden