De zestig procent van Frans Timmermans

In Duitsland arriveren met de asielzoekers uit Syrië ook Noord-Afrikanen. De EU wil die snel terugsturen, bang dat 'economische vluchtelingen' het draagvlak voor opvang schaden. Een smal draagvlak, blijkt in Geldermalsen.

Beeld REUTERS

Van de migranten die de laatste tijd aankomen in Europa heeft 60 procent economische motieven, aldus de Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans maandag in gesprek met de NOS. Maar is dat wel zo? Uit de laatste rapportage van de International Organisation for Migration bleek een week eerder juist dat 90 procent van de migranten die in januari in Griekenland zijn aangekomen uit oorlogslanden Syrië, Irak en Afghanistan afkomstig zijn.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini vroeg dinsdag in een persverklaring dan ook om schriftelijke opheldering over de cijfers. 'In een tijd waarin de maatschappelijke onrust over vluchtelingen in Europa steeds groter wordt, moeten we uiterst secuur omgaan met statistieken. We hebben het vaker mis zien gaan. Ik wil dan ook dat de cijfers van Timmermans zo snel mogelijk openbaar worden gemaakt.'

Timmermans baseerde zijn uitspraak op een nog niet verschenen rapport over de migratiestroom in december van Frontex, het Europees agentschap voor grensbewaking. Uit de cijfers zou een grote verschuiving blijken van migranten uit Syrië en andere oorlogsgebieden naar migranten uit Noord-Afrikaanse landen als Marokko en Tunesië. Zij moeten volgens Timmermans snel worden teruggestuurd.

Frontex wilde dinsdag geen toelichting op Timmermans' uitspraak geven. Het laatste openbare rapport van Frontex loopt tot en met september 2015. Hierin staat dat van het totale aantal grensoverschrijdingen alleen al 48 procent door Syriërs is uitgevoerd.

In Griekenland is sinds december te zien dat de vluchtelingen tal van nationaliteiten hebben, doordat Macedonië alleen nog Syriërs, Irakezen en Afghanen doorlaat. Het viel meteen op dat naast Afrikanen en Aziaten voor het eerst Marokkanen en Tunesiërs in groten getale bleven steken; ze belandden op straat in Athene. En al is over individuele motieven om te vluchten vaak niets duidelijk, die landen gelden als veilig.

Timmermans vreest dat een toeloop van niet-oorlogsvluchtelingen het draagvlak in Europa voor de vluchtelingenopvang vermindert. 'Mensen moeten veel sneller terug. Als we daar nou eens mee zouden beginnen, zou dat een enorm verschil maken', zei Timmermans in het NOS-interview. Als de vluchtelingencrisis niet snel wordt opgelost, vreest hij, zal het vrije verkeer in Europa de dupe zijn. 'Als we geen haast maken, zullen we teruggrijpen naar de invoering van interne grenscontroles. Dat kan enorme vertragingen opleveren en dan is het nog de vraag of het helpt en er dan echt minder vluchtelingen zullen binnenkomen.'

Beeld epa

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden