Redactioneel commentaar

De zelfverrijking van bestuurders valt nu al helemaal niet uit te leggen

Terecht dat een bestuurder als Ahold-topman Frans Muller op stevige kritiek wordt getrakteerd.

Pieter Klok
Portret van Frans Muller, CEO bij supermarktgigant Ahold Delhaize. Beeld
Portret van Frans Muller, CEO bij supermarktgigant Ahold Delhaize.

De bedrijven die geprofiteerd hebben van de Coronacrisis, hebben hun bestuurders rijkelijk beloond. Frans Muller, bestuursvoorzitter bij Ahold Delhaize, zag zijn totale salaris met bijna 40 procent stijgen naar ruim 6 miljoen euro. De top van flitshandelaar Flowtraders ging daar nog eens overheen. Beide bestuurders mochten een bonus van maar liefst 7,7 miljoen euro op hun rekening bijschrijven.

In tijden van crisis liggen zulke beloningen extra gevoelig. Nu veel ondernemers in grote problemen verkeren en de overheid tientallen miljarden moet uitgeven om een economische ineenstorting te voorkomen, is deze zelfverrijking niet uit te leggen. De verontwaardiging erover is terecht.

Beide bedrijven verwijzen naar gemaakte afspraken. De bonussen zijn aan de resultaten gekoppeld. Als de winst omhooggaat, stijgen de bonussen mee. Maar dat is een armzalige rechtvaardiging, want de goede resultaten zijn maar in beperkte mate aan de bestuurders te danken.

Dat Ahold Delhaize zoveel verkoopt komt vooral doordat de overheid - in reactie op het coronavirus - alle restaurants en non-foodwinkels heeft gesloten, waardoor burgers massaal de supermarkt in worden gejaagd. Flitshandelaar Flow Traders profiteerde van de extreme koersbewegingen op de beurs nadat het coronavirus toesloeg.

De supermarkten van Ahold Delhaize staan - in tegenstelling tot Flow Traders - midden in de maatschappij en dus mag van de top van het concern worden verwacht dat het rekening houdt met de maatschappelijke omstandigheden. Als zovelen lijden onder de crisis, zou ook de top moeten matigen.

Een fatsoenlijk bedrijf zou er bovendien voor moeten zorgen dat de kloof tussen de beloningen aan de top en de werkvloer niet oneindig blijft groeien. Ahold Delhaize topman Muller verdient inmiddels 122 keer zoveel als de gemiddelde werknemer. Vorig jaar was dat 99 keer zoveel. De Ahold Delhaize-top verspeelt zo niet alleen zijn geloofwaardigheid in de samenleving, maar ook bij zijn personeel. Het is lastig om voor loonmatiging te pleiten, als je zelf zulke salarisverhogingen incasseert.

De verrijking aan de top draagt bij aan het groeiende wantrouwen in de samenleving jegens het bedrijfsleven. Een gezond bedrijf denkt in de eerste plaats aan zijn betekenis voor de economie en de samenleving. Een ongezond bedrijf denkt in de eerste plaats aan de winst en de bonussen die daaraan zijn gekoppeld.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden