De zaterdagavond van Klaas-Jan Huntelaar

De spits van Oranje heeft 91 minuten nodig om te doen waarvoor hij tegen Turkije in het veld staat. Klaas-Jan Huntelaar zet zijn hoofd tegen een schot van Wesley Sneijder en voorkomt dat de marsroute naar het EK 2016 voortijdig is dichtgeslibd. In een reflex gaat het, zoals het een spits betaamt. 'Ik dacht: als ik de bal raak, is de keeper kansloos.'

Mark Misérus
Klaas Jan Huntelaar (L) in duel met Selcuk Inan en Mehmet Topal (R) tijdens de EK-kwalificatie wedstrijd tegen Turkije. Beeld anp
Klaas Jan Huntelaar (L) in duel met Selcuk Inan en Mehmet Topal (R) tijdens de EK-kwalificatie wedstrijd tegen Turkije.Beeld anp

Sneijder wenkt driftig de ballenjongen, stopt de verkregen bal onder zijn shirt en verbeeldt al duimend de zwangerschap van zijn vrouw Yolanthe.

Huntelaar is naar de andere kant van het veld gerend en viert buiten het zicht van de camera's zijn eigen feestje. Hij weet dan al wat de cijferaars van de UEFA pas na afloop corrigeren: de 1-1 komt hem toe, niet Sneijder.

Huntelaar doet er na zijn zeventigste interland niet moeilijk over. Hij is tevreden met zijn 39ste treffer als international, want voor een spits als hij zijn goals brandstof.

Op de eeuwige topscorerslijst van Oranje is hij nummer twee Patrick Kluivert tot een doelpunt genaderd, al ligt Robin van Persie tien treffers op hem voor.

Zo'n persoonlijke statistiek wil de spits van Schalke niet onder stoelen of banken steken. Veel meer heeft hij er niet over te zeggen in de bedompte gangen van de Arena. Daar gaat het er al gauw over of Oranje 'nog leeft', nu de achterstand in kwalificatiegroep A zes punten bedraagt op koploper Tsjechië en vijf op IJsland.

Oranje leeft nog, antwoordt Huntelaar zonder blikken of blozen. 'Maar we moeten hier onze ogen niet voor sluiten. Het is niet zo dat we fier aan de leiding gaan.' Er komt ook nog een waarheid als een koe over zijn lippen: 'Als we hoger willen, moeten we beter voetballen.'

Dat laatste gaat ook de spits van Schalke aan. In zekere zin staat Huntelaar symbool voor de worsteling van Oranje tegen de Turken, die vooral hun best doen de defensieve stellingen zo goed mogelijk te bewaken.

Als hij al loskomt van de centrale verdedigers Aziz en Balta is hij te ver van het doel verdreven om gevaar te kunnen stichten. Hij moet het hebben van oprispingen en die doen zich amper voor.

De critici denken hun gelijk zaterdagavond bevestigd te zien. Huntelaar komt meevoetballend te kort, is niet handig genoeg in de kleine ruimte en vooral afhankelijk van aanvoer van de flanken. Die worden tegen Turkije bemand door Depay en Afellay, na rust als rechtsbuiten vervangen door de snellere Narsingh.

Depay trekt veel naar binnen om zelf te schieten en de voorzetten van Afellay en Narsingh zeilen aan Huntelaar voorbij. In zulke omstandigheden is het niet fijn voetballen voor een spits als hij, al kan moeilijk worden gezegd dat hij de beste wedstrijd uit zijn leven speelt.

De klassenoudste van dit Oranje was de afgelopen dagen een veelbesproken man die op een schild van hoop een flink eind de lucht in werd getild. Misschien kon Huntelaar (31) eindelijk zijn kans grijpen en zich verlossen van het stempel van eeuwige invaller, nu Van Persie en Robben door blessures in Manchester en München zijn achtergebleven.

Hun afwezigheid had nieuwe deuren moeten openen bij Oranje en anderen moeten aanzetten tot leiderschap en vooropgaan in de strijd. Waar Sneijder tot aanvoerder werd benoemd, is Huntelaar in de pikorde gestegen tot eerste spits en daarmee tot leider van een aanval waarin het gemis van de afwezigen zich volgens Sneijder laat voelen: 'Het feit blijft dat je kwaliteit mist.'

Zaterdagavond start hij min of meer onomstreden als spits tegen Turkije. Hij sleurt en trekt en maakt loopacties die geen medespeler op waarde schat.

Wesley Snijder symboliseert met een bal onder zijn shirt en een duim in zijn mond dat hij vader wordt. Beeld
Wesley Snijder symboliseert met een bal onder zijn shirt en een duim in zijn mond dat hij vader wordt.Beeld

Ineens, ergens na rust, duikt hij op om zijn hoofd tegen een voorzet van Sneijder te zetten. Hij laat keeper Babacan duizelen en durft de 1-1 van Narsingh al te tellen, maar die aait de bal met zijn mindere linkervoet naast.

Na rust komt de debuterende Bas Dost hem vergezellen om een staaltje alles-of-niets-voetbal in klinkende treffers te kunnen omzetten. Een valt er dus, op de valreep, waardoor Huntelaar met 'gemixte' gevoelens zijn verhaal doet.

Onverminderd krachtig is echter zijn oproep, die klinkt als een belofte: 'We moeten zorgen dat we het EK bereiken, hoe dan ook.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden