De zaak-Wilders: Moszkowicz wilde wel zijn vliegtuig halen

Het proces tegen Geert Wilders gaat door. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. De rechtbank acht zichzelf bevoegd om de zaak te behandelen, en acht het Openbaar Ministerie (OM) op de meeste punten ontvankelijk.

Beeld anp

De gebeurtenissen in de rechtszaal waren hier van minuut tot minuut te volgen:

9:52 uur: De zitting wordt gesloten, de camera's gaan weer uit. Volgende zitting: 13 april. Eind juni kan de rechtszaak worden afgerond, luidt de voorzichtige schatting van de rechtbank.

9:47 uur: De rechtbank wil voortvarend te werk gaan, blijkt uit de voorlopige planning. Verdediging en OM krijgen ongeveer een maand om de voortzetting van het proces voor te bereiden.

9:40 uur: Rechtbank en Moszkowicz kibbelen wat over de agendering.

9:35 uur: Het OM leest nu, in sneller tempo, de tenlastenlegging voor. Het zijn dezelfde punten die tijdens de eerdere behandeling genoemd werden, alleen het punt waarop de rechtbank het OM niet ontvankelijk acht, wordt overgeslagen.

9:25 uur: Schorsing duurt iets korter. De rechtbank wil niet dat Moszkowicz zijn vliegtuig mist. Na de schorsing gaat het OM opnieuw de tenlastelegging voorlezen.

9:16 uur: Advocaat Moszkowicz geeft aan dat hij een vliegtuig moet halen.

9:15 uur: Zitting geschorst voor een half uur.

9:14 uur: Bij de uitlatingen van Wilders is niet alleen het geloof, maar ook het ras relevant, oordeelt het hof. Advocaat Moszkowicz betoogde eerder dat het Wilders niet om rassen te doen zou zijn.

9:12 uur: Wilders wordt niet vervolgd voor de uitspraak 'verbied dat fascistische boek', maar wel voor een vergelijking met 'Mein Kampf.'

9:05 uur: Het hof verwerpt ook het tweede verweer van Moszkowicz. De film Fitna wordt weliswaar in het buitenland gepubliceerd, maar is gericht op Nederland.

9:03 uur: De rechtbank verwerpt het verweer dat de rechtbank in Amsterdam onbevoegd is. Het OM mocht Wilders dus wel voor de deze rechtbank dagvaarden, en daarmee is het eerste verweer van advocaat Moszkowicz verworpen. De rechtszaak gaat door.

9:00 uur: De zitting is geopend. De rechtbankvoorzitter doet een inleidend praatje.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden