Background

De worsteling van het CDA met boerka en dubbele nationaliteit

Het boerkaverbod en het verbod op dubbele nationaliteiten, twee speerpunten van de PVV, maar ook standpunten van het CDA. Nu de christendemocraten niet meer regeren met gedoogsteun van Wilders, beraadt het CDA zich op deze gevoelige punten.

Het CDA beraadt zich op het standpunt over het boerkaverbod Beeld anp

Tijdens het ledencongres in 2010 was een derde van de leden tegen de gedoogcoalitie met de PVV. Juist de integratieagenda van Wilders verdeelde de partij. Maar al voor de samenwerking met de PVV pleitte het CDA voor het verbieden van boerka's en dubbele nationaliteiten. Nu wil kandidaat-lijsttrekker Liesbeth Spies er weer vanaf.

De demissionaire minister Spies van Binnenlandse Zaken zei vandaag in de Volkskrant 'geen traan te zullen laten' als de voorstellen tot verbieden van dubbele nationaliteiten en het boerkaverbod van tafel gaan. Als minister noemde ze in januari nog het boerkaverbod 'van onvoorstelbaar groot belang'. Nu zegt ze: 'In de politiek doe je soms je eigen standpunten geweld aan omdat er andere zaken tegenover staan. Je hoofd zegt ja, maar je hart gaat niet vanzelf mee.'

Kabinet Balkenende IV
Toch was het CDA ook voor de gedoogcoalitie bereid tot een boerkaverbod. In 2005 verdedigde het CDA een motie van Wilders alsvolgt: 'Met een boerka schermt een persoon zichzelf volledig af van de samenleving. Dat raakt onze veiligheid. Daarom was onze fractie ook eerder voorstander van de mogelijkheid om in het onderwijs de boerka te verbieden.' De mogelijkheid tot een boerkaverbod werd zelfs opgenomen in het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende IV van CDA, PvdA en de ChristenUnie. Onder het kopje 'Veiligheid, stabiliteit en respect' staat: 'Ter bescherming van de openbare orde en veiligheid kan gelaatsbedekkende kleding worden verboden.'

Het terugdringen van dubbele nationaliteiten stond al in 2003 op de CDA-agenda. Kamerlid Mirjam Sterk drong toen in oktober daarop aan bij toenmalig minister van Integratie Rita Verdonk. Ze pleitte ervoor dat kinderen van allochtone ouders alleen nog de Nederlandse nationaliteit zouden krijgen. Ze wilde daarmee de praktijk van uithuwelijking tegengaan. In november diende Sterk samen met LPF-Kamerlid Hilbrand Nawijn en VVD'er Ayaan Hirsi Ali een motie in om dubbele nationaliteiten voor de derde generatie allochtonen te beperken.

Mirjam Sterk
Vorige week noemde Sterk in de Telegraaf de kwestie van de dubbele nationaliteit een 'PVV-ding'. Desondanks zegt ze nog steeds voorstander te zijn van het beperken van meerdere paspoorten. Maar het CDA is tegen het aanpakken van Nederlandse expats met meerdere nationaliteiten. Wat betreft de PVV moeten ook Nederlanders in het buitenland kiezen voor of de ene of de andere nationaliteit. Om die reden is Sterk tegen het wetsvoorstel in de huidige vorm.

De webredactie van de CDA-site vergrootte de onduidelijkheid deze week door deze standpunten van het net te halen. Na navraag noemde een woordvoerder het voorval 'onhandig', maar was de partij niet van standpunt veranderd. Standpunten zouden vaker van de site worden gehaald om geüpdatet te worden. Inmiddels staan zowel boerkaverbod als het tegengaan van dubbele nationaliteiten weer online.

Verkiezingsprogramma
In de praktijk heeft het CDA dus een lange geschiedenis met beide voorstellen, ook voordat in zee werd gegaan met de PVV, maar, zo zei de woordvoerder ook: 'Het verkiezingsprogramma is leidend.' In het programma van 2010 staat niets te lezen over gelaatsbedekkende kleding of dubbele nationaliteiten.

'Wie Nederland binnenkomt moet deelgenoot worden van de samenleving', stelde de partij toen. Maar ook: 'De overgrote meerderheid hier wonende immigranten doet het goed.' De samenwerking met de PVV zullen de kandidaat-partijleiders nog geregeld voor de kiezen krijgen. De partij is zoekende. Een nieuw verkiezingsprogramma zal duidelijkheid moeten bieden.

 
Je hoofd zegt ja, maar je hart gaat niet vanzelf mee.
Demissionair minister Spies van Binnenlandse Zaken en kandidaat-lijsttrekker voor het CDA
Demissionair CDA-minister Liesbeth Spies Beeld anp
CDA-Kamerlid Mirjam Sterk Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden